Rawatan untuk Gangguan Kebimbangan!

Rawatan untuk Gangguan Kebimbangan!

Perasaan tidak senang yang mengiringi geraman anjing aneh adalah barisan pertama pertahanan tubuh terhadap bahaya. Ketidakselesaan dan kebimbangan biasa yang dialami kebanyakan orang, situasi yang tidak menyenangkan adalah sementara, tetapi bagi 40 juta rakyat Amerika setiap tahun, kebimbangan yang sama melampaui batas, menjadi ketakutan yang tidak akan hilang. Kegelisahan bertambah menjadi ketakutan yang berterusan dan tidak terkawal menjadi gangguan yang memerlukan rawatan.

Diagnosis dan Skop Gangguan Kebimbangan
Adalah mudah untuk simptom gangguan kecemasan yang menyedihkan disembunyikan oleh keadaan perubatan, menyukarkan diagnosis bagi pakar perubatan. Kemurungan sering menjadi isu pendamping bagi penghidap gangguan kecemasan dan gejala mungkin bertindih. Pemeriksaan pesakit yang teliti membantu menghapuskan sebarang masalah perubatan. Sebaik sahaja gangguan diasingkan dan dikenal pasti, rawatan mungkin termasuk ubat, terapi psikiatri atau bahkan gabungan terapi standard dan alternatif.

Kebimbangan yang berlebihan dan tekanan asas yang mengganggu kehidupan seharian adalah faktor biasa di antara enam keadaan psikiatri utama yang dikenali sebagai gangguan kecemasan. Ini adalah gangguan kebimbangan umum dan gangguan panik, fobia, gangguan obsesif-kompulsif, gangguan kebimbangan sosial dan gangguan tekanan selepas trauma. Setiap keadaan menunjukkan dirinya secara berbeza dari pesakit ke pesakit yang memerlukan rawatan tersuai, mengikut gangguan dan keperluan khusus individu. Rawatan yang berjaya biasanya dicapai dalam tempoh yang agak singkat.

Rawatan Kegelisahan dengan Ubat
Walaupun ubat-ubatan sering disepadukan dengan terapi dan kadangkala bentuk rawatan pelengkap atau alternatif, ubat juga boleh digunakan secara bersendirian bergantung pada keadaan pesakit dan keutamaan rawatan. Ubat-ubatan yang digunakan untuk rawatan bukanlah penawar untuk gangguan kecemasan; walau bagaimanapun, ia boleh digunakan oleh pesakit mengikut situasi atau sebagai cara untuk memastikannya terkawal semasa rawatan tingkah laku yang wujud bersama.

Apabila ubat dicadangkan untuk rawatan, doktor mesti terlebih dahulu menolak sebarang kemungkinan penyebab kebimbangan yang mungkin mengganggu prestasi ubat. Memandangkan pesakit yang mengalami gangguan kecemasan selalunya dipengaruhi oleh kemurungan atau penyalahgunaan bahan secara serentak, doktor mungkin mencadangkan rawatan berasingan untuk masalah tertentu ini sebelum sebarang rawatan kebimbangan.

Ubat Tersedia untuk Rawatan Kebimbangan
Bergantung pada simptom dan keamatan gangguan kecemasan, doktor mungkin menetapkan ubat daripada salah satu daripada tiga kategori: antidepresan, penyekat beta atau ubat anti-kecemasan. Antidepresan amat berkesan dalam rawatan bagi pesakit yang diagnosis kebimbangannya juga merangkumi kemurungan. Antara antidepresan yang ditetapkan adalah reinhibitor pengambilan serotonin terpilih atau SSRI, yang memudahkan komunikasi neurotransmitter di otak. Antidepresan lain ialah trisiklik dan, antidepresan lama yang boleh dipercayai, perencat monoamine oksidase atau MAOI.

Preskripsi rawatan, terutamanya bagi mereka yang mempunyai diagnosis bersama penyalahgunaan dadah atau alkohol, mungkin termasuk ubat anti-kecemasan yang dipanggil benzodiazepin. Oleh kerana benzodiazepin Clonazapam dan Buspirone boleh membentuk tabiat, ia hanya bertujuan untuk rawatan jangka pendek. Penyekat beta seperti propranolol, juga digunakan dalam merawat penyakit jantung, paling kerap ditetapkan untuk kebimbangan dalam dos terhad untuk mencegah gejala fizikal dan bukannya emosi yang berkaitan dengan kebimbangan.

Apabila Ubat Rawatan Kebimbangan Digunakan
Bergantung pada gangguan keresahan yang didiagnosis, pesakit mungkin memerlukan ubat keresahan hanya semasa situasi yang menyebabkan keresahan tertentu. Contohnya ialah penghidap kebimbangan yang takut untuk terbang. Dalam kes itu, pesakit hanya memerlukan ubat preskripsi sebelum penerbangan berlaku. Secara bergantian, pesakit mungkin diminta untuk terus mengambil ubat untuk membantu mengawal gejala kebimbangan yang berterusan semasa menjalani rawatan psikiatri pendamping. Gangguan kebimbangan umum dan gangguan obsesif-kompulsif biasanya memerlukan preskripsi yang lebih lama. Oleh kerana sesetengah ubat rawatan kebimbangan mungkin ketagihan dan menyebabkan kesan sampingan yang negatif, kebanyakannya ditetapkan untuk rawatan kebimbangan hanya untuk kegunaan jangka pendek.

Rawatan Kegelisahan dengan
Ubat Psikiatri sering digabungkan dengan psikoterapi untuk meningkatkan keberkesanan rawatan kebimbangan. Psikoterapi, dijalankan dengan profesional kesihatan mental dan kadangkala dipanggil terapi bercakap, digunakan untuk menggalakkan pesakit merenung masa lalu untuk mengetahui punca gangguan kecemasan. Terapi jenis ini boleh berfungsi dengan baik untuk penghidap kebimbangan yang menghadapi masalah mengaitkan gangguan kebimbangan dengan pengalaman hidup yang mungkin mencetuskannya.

Satu lagi jenis rawatan kebimbangan psikiatri ialah CBT atau Terapi Tingkah Laku Kognitif. CBT melampaui sumber gangguan kecemasan dan bergerak ke arah yang membantu pesakit mengubah corak atau tingkah laku yang berkaitan dengan ketakutannya. Dengan mengubah apa yang difikirkan oleh pesakit tentang ketakutan dan cara dia bertindak balas terhadapnya, keamatan gejala kebimbangan akhirnya boleh berkurangan malah hilang.
Sebagai sebahagian daripada perkembangan rawatan kebimbangan dalam Terapi Kognitif-Tingkah Laku, pesakit mungkin diminta untuk menghadapi ketakutannya secara langsung dalam persekitaran yang selamat dan diawasi. Apabila pendedahan kepada objek atau situasi yang paling ditakutinya meningkat semasa rawatan kecemasan CBT, pesakit belajar untuk berasa lebih selesa dan mula mengawal tindak balasnya dengan lebih baik.

Alternatif Rawatan Kecemasan
Terapi dan ubat-ubatan dipercayai secara meluas sebagai rawatan kebimbangan yang optimum, tetapi baru-baru ini doktor dan pakar psikiatri telah mempertimbangkan rawatan kecemasan pelengkap dan alternatif untuk memastikan kejayaan rawatan. Alternatif menawarkan pilihan baru untuk rawatan kecemasan, beberapa daripadanya berada di bawah kawalan langsung pesakit.

Bersempena dengan rawatan kebimbangan yang telah ditetapkan, pesakit boleh diarahkan untuk mengikuti program senaman yang cergas. Senaman yang konsisten membantu membebaskan endorfin secara semula jadi, hormon yang memberi kesan positif kepada emosi dan membantu menghasilkan rasa kesejahteraan. Pesakit gangguan kecemasan juga boleh diarahkan dalam teknik pernafasan alternatif, dipelajari melalui kelas yoga, yang akan membantu mengimbangi tindak balas pesakit terhadap kebimbangan. Hipnosis dan biofeedback juga dianggap sebagai rawatan kebimbangan pelengkap.

Leave a Comment