Rawatan Kebimbangan Semulajadi – Kebimbangan Akaun Peribadi

Ialah keadaan melumpuhkan yang mengubah minda anda dan cara anda melihat dunia. Ia adalah emosi berasaskan ketakutan. Gejala boleh menjadi apa-apa daripada rasa tidak selesa ringan, kepada serangan panik sepenuhnya. Kebimbangan melibatkan ketakutan dan kadang-kadang takut takut. Sila ingat bahawa kebimbangan dengan sendirinya tidak boleh menyakiti anda dan ia hanya perasaan.

Rawatan Kebimbangan Semulajadi – Kebimbangan Akaun Peribadi

Kebimbangan itu sendiri tidak berbahaya kepada anda, tetapi merupakan simptom punca asas lain dalam badan anda. Sebab yang paling biasa untuk kebimbangan dan serangan panik adalah perubahan hormon, seperti gejala pra-menopaus, menopaus, histerektomi ovum. gangguan auto-imun dan tidak dapat mengatasi tekanan akibat peristiwa traumatik. Terdapat sebab yang berbeza untuk kebimbangan serta jenis yang berbeza. Manual ini ditujukan kepada wanita berumur 30-an yang mengalami simptom kebimbangan secara tiba-tiba akibat perubahan hormon dan atau gangguan autoimun, tetapi mungkin juga digunakan untuk pelbagai penghidap kebimbangan. Kerana kita hidup dalam masyarakat yang mengandungi manusia, sudah pasti kita akan mengalami tekanan. Bukan tekanan yang memberi kita kebimbangan, tetapi ketidakupayaan untuk mengatasi tekanan. Sesetengah kebimbangan adalah perkara biasa. Badan kita mahir membantu kita membuat persediaan untuk menghadapi apa yang bakal kita hadapi. Kebimbangan biasa boleh timbul apabila bercakap di khalayak ramai, mengetuai mesyuarat, menyanyi di hadapan orang ramai. Kebimbangan jenis ini menghasilkan tindak balas tekanan yang normal. Contoh lain ialah apabila seseorang menarik diri di hadapan kita semasa memandu dan kita mempunyai adrenalin atau apabila kita bergaduh. Adrenalin ialah tindak balas tekanan yang biasa untuk membantu kami memberikan dorongan tambahan. Kebimbangan dengan sendirinya tidak boleh menyakiti anda. Ia hanya perasaan apabila kita memerlukannya. Adrenalin dan tindak balas tekanan dicipta untuk membantu kami.

Dalam artikel ini, kami akan memberi tumpuan kepada beberapa bidang berbeza yang boleh kami usahakan untuk mengurangkan gejala kebimbangan. Kami akan berusaha untuk mendapatkan sumber kebimbangan kami dan bekerja dari sana. Tiga bidang utama yang akan kita lihat ialah; pemakanan, persekitaran dan penyembuhan rohani. Kami juga akan melihat perkara yang mencetuskan kebimbangan anda dan cara menukar pencetus kepada bukan pencetus. Tab pertama dalam manual ini ialah sumber rujukan anda apabila anda mengalami kebimbangan atau serangan panik. Ia akan membimbing anda dengan lembut melalui latihan pernafasan, latihan asas serta cara untuk mengubah perspektif anda tentang pencetus yang memulakan serangan. Pada halaman berikut adalah beberapa ketakutan biasa yang berkaitan dengan kebimbangan dan serangan panik.

Kebimbangan Biasa Mencetuskan

Isu kesihatan:
biasa ialah membimbangkan tentang kesihatan. Simptom baru muncul, sakit pelik pada badan anda atau sakit kepala boleh mencetuskan sesetengah orang berfikir bahawa ada sesuatu yang salah dengan mereka. Sakit pada orang yang disayangi: Setiap kali mereka yang rapat dengan kita menderita, ada ketakutan kehilangan mereka. Ini boleh mencetuskan banyak emosi, terutamanya jika ia melibatkan anak atau pasangan anda.

Ubat:
Setiap kali mengambil ubat baru, sentiasa ada sedikit risiko dalam fikiran kita. Ini bagi sesetengah orang, terlalu berat untuk ditanggung, dan jika terdapat sebarang perubahan dalam perasaan akibat ubat, ini boleh menjadi pencetus. Paling biasa ialah kesan Benedryl, ubat tidur, ubat selsema dan selesema, atau lain-lain yang boleh menyebabkan rasa mengantuk. Juga dadah psikoaktif seperti Marijuana juga boleh menjadi pencetus. Secara peribadi, saya mendapati jika saya mengambil ini pada waktu malam sebelum tidur, terdapat peluang yang lebih besar untuk mereka mencetuskan serangan. Diingatkan tentang peristiwa traumatik: Jika penghidap kebimbangan mengalami peristiwa traumatik lampau dalam hidup mereka, apa sahaja yang mengingatkan mereka dari jauh tentang peristiwa itu akan mengembalikan emosi tersebut, oleh itu menjadi pencetus. Beberapa contoh mungkin termasuk kemalangan kereta, perceraian, gigitan anjing, kematian dalam keluarga, penderaan, dimarahi oleh seseorang, konfrontasi, pertempuran, dll. Berhenti memikirkan peristiwa itu dalam fikiran anda. Berikut ialah latihan visualisasi berguna yang boleh anda lakukan.

Pastikan anda berada di tempat yang selamat. Tutup mata anda dan bayangkan ingatan traumatik anda sebagai filem yang dimainkan di teater. Sekarang, bawa filem yang dimainkan pada hentian skrin kepada imej pegun. Tukar kepada hitam putih. Letakkan gambar dalam bingkai dan gantung pada dinding sisi teater. Keluar dari tempat duduk anda dan keluar dari teater. Di situlah gambar akan kekal. Anda tidak perlu kembali ke teater lagi. Jika ingatan itu kembali, jangan risau, letakkan semula dalam bingkai dan gantung semula di dinding. Selepas beberapa ketika, ingatan itu menjadi tidak berbahaya dalam fikiran anda dan anda akan dapat meneruskan.

Bertemu orang baru atau janji temu: Ketakutan terhadap perkara yang tidak diketahui sudah cukup untuk menyebabkan kita mengalami serangan panik. Temu janji doktor, temu janji doktor gigi dan juga mengharapkan temujanji di rumah anda sendiri seperti tukang baik boleh menjadi pencetus

Leave a Comment