Punca Kebimbangan Paling Biasa Gangguan

Punca Kebimbangan Paling Biasa Gangguan

kebimbangan menjejaskan antara 13-18% daripada populasi umum, tetapi sebenarnya kita semua mengalami bentuk kebimbangan yang berbeza sepanjang hidup kita. Keadaan mental yang cemas selalunya ditakrifkan oleh perasaan takut, bimbang, tidak senang, atau gerun. Ia selalunya berorientasikan masa depan, bermakna kebimbangan kita ditujukan kepada kemungkinan ancaman atau pengalaman negatif yang belum berlaku.

Di dunia nyata, kebanyakan kita mengalami kebimbangan dalam pelbagai peringkat bergantung kepada situasi. Ia tidak selalunya sesuatu yang buruk, kerana sesetengah kebimbangan boleh mendorong kita untuk merancang semula atau memikirkan semula situasi sebelum bertindak. Walau bagaimanapun, kebimbangan yang berlebihan boleh melumpuhkan ke tahap di mana kita tidak boleh membuat keputusan, kita tidak mengambil tindakan, atau kita kacau apabila acara itu tiba.

PELBAGAI BENTUK KEBIMBANGAN
Kebimbangan boleh datang dalam pelbagai bentuk bergantung pada apa yang mencetuskan perasaan takut, bimbang atau gerun kita. Ketiga-tiga jenis kebimbangan ini selalunya merupakan jenis yang paling biasa dibincangkan dalam penyelidikan psikologi moden, tetapi mungkin terdapat jenis kebimbangan lain yang tidak begitu sesuai dalam kategori ini (fobia khusus, kebimbangan eksistensial, kebimbangan kematian, dll.) Namun begitu, ini adalah jenis-jenis kebimbangan yang akan saya rujuk dalam catatan ini:

Kebimbangan
sosial ialah ketakutan atau kebimbangan tentang situasi sosial. Kami mungkin berasa tidak selesa atau mengelak persekitaran yang melibatkan kumpulan besar orang (seperti sekolah, kerja, ucapan awam, perjumpaan sekolah menengah, dll.) atau kami mungkin berasa tidak selesa atau mengelak jenis interaksi 1-dengan-1 tertentu (seperti temu duga kerja , berkencan, berinteraksi dengan orang yang tidak dikenali buat kali pertama, atau bertemu dengan selebriti).
Kebanyakan orang merasakan semacam kebimbangan dalam situasi ini tetapi ia sangat berbeza dari orang ke orang. Sesetengah orang mungkin berasa lebih selesa dalam kumpulan, manakala yang lain berasa lebih selesa semasa interaksi 1-dengan-1. Sesetengah orang mungkin berasa lebih selesa bercakap dengan wajah yang dikenali, manakala yang lain berasa lebih selesa bertemu seseorang buat kali pertama. Ia sangat bergantung pada persekitaran dan orang itu.

Kebimbangan Prestasi
Tidak seperti kebimbangan sosial, kebimbangan prestasi ialah ketakutan atau kebimbangan tentang persembahan, seperti pelajar yang mengambil peperiksaan akhir di sekolah, atau pemuzik membuat persembahan di atas pentas, atau atlet bermain di permainan sukan besar. Kami bimbang bahawa kami tidak akan melakukan yang terbaik, atau kami akan kucar-kacir atau kalah, dan kebimbangan itu sebenarnya boleh menghalang kami daripada beraksi pada kapasiti maksimum kami (atau malah beraksi sama sekali, contohnya kerana terlalu banyak “tahap” ).

Daripada menumpukan pada perkara yang perlu kita lakukan untuk berjaya, kita menjadi lebih fokus pada semua perkara yang mungkin berlaku. Ini kadang-kadang boleh menjadi ramalan yang memenuhi diri sendiri. Pemikiran kita menjadikan kita lebih tidak selesa dan tidak bersedia, dan kemudian pemikiran itu membawa kepada tindakan yang menguatkan konsep kita sebelum ini.

Kebimbangan Pilihan Kebimbangan
pilihan ialah kebimbangan yang berakar pada ketidakpastian semasa membuat keputusan. Sebenarnya tiada seorang pun daripada kita boleh bertindak atau membuat keputusan dengan pengetahuan penuh tentang akibatnya; alam semesta terlalu kompleks, dan fikiran kita tidak mampu untuk memahaminya sepenuhnya. Disebabkan ini, kita sering berasa cemas apabila membuat keputusan besar dalam hidup kita, kerana kita tidak tahu sama ada kita akan membuat pilihan yang terbaik.

Beberapa keputusan besar biasa yang perlu kita buat sepanjang hidup kita termasuk: kolej apa yang hendak dituju, kerjaya apa yang perlu diceburi, siapa yang akan dating/kahwini, tempat tinggal, jenis kereta yang hendak dipandu, dsb.

Kita membuat keputusan setiap hari dan kita ada untuk menghadapi “kos peluang” daripada memilih satu pilihan berbanding yang lain. Sesetengah penyelidikan mencadangkan bahawa lebih banyak pilihan yang perlu kita pilih, lebih sukar untuk membuat keputusan. Mereka mendakwa bahawa mempunyai lebih banyak pilihan membawa kepada “kos peluang” yang lebih tinggi (secara teorinya: lebih banyak kita perlu memilih daripada, lebih banyak kita terlepas), dan apabila kos peluang ini menjadi terlalu besar, kita sering boleh mengalami lumpuh melalui analisis. Lumpuh melalui analisis menghalang kita daripada membuat SEBARANG keputusan kerana kita begitu tersesat tentang tindakan yang betul.

Saya pasti anda pernah mengalami kebimbangan seperti ini sepanjang hidup anda pada tahap yang berbeza-beza. itu bagus. Banyak kebimbangan kita boleh menjadi sihat dan semula jadi. Namun, apabila ia mula mengganggu cara kita mahu menjalani kehidupan kita, maka ia boleh menjadi masalah yang perlu kita tangani. Langkah pertama untuk menangani masalah ini ialah mengenal pasti beberapa kemungkinan punca kebimbangan kita, kemudian kita boleh menentukan cara terbaik untuk merawatnya.

PUNCA KEBIMBANGAN YANG PALING BIASA
Terdapat banyak faktor yang boleh menyumbang kepada kebimbangan kita (dan kesihatan mental kita secara amnya). Dalam bahagian ini, saya akan membincangkan beberapa punca kebimbangan yang paling biasa, dan juga beberapa pilihan rawatan yang berpotensi untuk setiap satu. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk diingat bahawa kerana kebimbangan kita boleh disebabkan oleh pelbagai pembolehubah yang berbeza, selalunya adalah lebih baik untuk menyepadukan beberapa pilihan rawatan secara serentak.

Gen
Varian gen tertentu mungkin dikaitkan dengan tahap kebimbangan yang lebih tinggi. Kita semua mempunyai solekan biologi yang berbeza, dan kadangkala individu mungkin mengalami peningkatan tahap kebimbangan tanpa sebab lain melainkan ia tertanam dalam kod genetik mereka. Gen ini pada asasnya menyebabkan ketidakseimbangan kimia dalam otak yang membawa kepada kebimbangan anda.

Pilihan rawatan: Jika kebimbangan anda didorong oleh biologi anda, anda mungkin boleh mendapatkan ubat yang ditetapkan daripada pakar psikiatri profesional. Walau bagaimanapun, berhati-hati bahawa kebanyakan ubat ini boleh mempunyai kesan sampingan yang negatif (anda mungkin melalui beberapa ubat yang berbeza sebelum mencari ubat yang paling berkesan – pakar psikiatri yang baik akan membantu anda melalui proses ini). Juga berhati-hati bahawa jika kebimbangan anda disebabkan oleh faktor lain daripada ubat-ubatan hanya akan berfungsi sebagai penyelesaian segera, tetapi ia tidak akan menyelesaikan isu yang lebih mendalam dalam hidup anda. Anda mungkin perlu menambah ubat anda dengan rawatan lain.

Kesihatan
juga boleh disebabkan oleh ketidakaktifan fizikal dan diet yang tidak baik. Apabila kita tidak merawat badan kita dengan betul maka itu selalunya boleh memberi kesan kepada keadaan mental kita.

Jika kita tidak makan makanan seimbang dan mendapat semua nutrisi yang kita perlukan, itu selalunya bermakna otak juga tidak mendapat nutrisi yang mencukupi. Ini menghalang otak kita daripada berfungsi secekap mungkin, yang boleh menjadi penyumbang kepada tahap kebimbangan yang lebih tinggi.
Aktiviti fizikal juga penting untuk kesihatan fizikal dan mental kita. Berlari, bermain sukan, pergi ke gim, menari, dan apa-apa sahaja yang menyediakan senaman adalah cara terbaik untuk melegakan tekanan dan kebimbangan yang mungkin timbul sepanjang hari atau minggu. Adalah penting bahawa kita mempunyai cara untuk menyalurkan hormon (seperti adrenalin dan kortisol) dengan cara yang positif dan sihat, jika tidak, ia akan menunjukkan diri mereka sebagai tekanan dan kebimbangan.

Leave a Comment