Memahami dan Mengurus Kebimbangan

Memahami dan Mengurus Kebimbangan

Pengalaman kebimbangan adalah perkara biasa dan universal. Ia bukan emosi yang terhad kepada mereka yang serba kekurangan dari segi ekonomi mahupun kepada mereka yang tertindas dari segi politik. Kebimbangan adalah bahagian yang tidak dapat dielakkan dalam keadaan manusia, untuk kehidupan di semua peringkatnya, dari antarabangsa dan kerajaan kepada domestik dan peribadi, ditandai dengan ketidakpastian, kebingungan, dan tekanan. Ramai mungkin menafikan kebimbangan peribadi mereka, atau sekurang-kurangnya keamatannya (walaupun kepada diri mereka sendiri) atas pelbagai sebab, seperti, keinginan untuk mengelakkan rasa malu, rasa bangga, takut ditolak, ancaman dan kegelisahan kelemahan. , dan lain-lain; walau bagaimanapun, hampir semua orang mengalami kebimbangan pada tahap tertentu. Kejadiannya mengganggu dan melemahkan. Kegigihannya melumpuhkan. Selagi kehidupan seharian dicirikan oleh perjuangan, perselisihan, dan penderitaan, pengalaman kebimbangan adalah sesuatu yang tidak dapat dielakkan.

Sifat Kebimbangan
Kebimbangan adalah ketegangan mental yang menyatakan dirinya dalam kebimbangan, kerengsaan, kebimbangan, atau kegelisahan. Ketegangan mental terhasil sama ada daripada rasa tidak pasti tentang masa depan atau peristiwa yang akan berlaku, atau daripada rasa tidak mampu mengawal persekitaran atau keadaan seseorang. Kebimbangan adalah tindak balas emosi semula jadi manusia yang berusaha untuk terus hidup dan hidup dengan selesa. Kebimbangan adalah peringatan berterusan tentang kelemahan manusia yang mengerikan dan ketidakupayaan sepenuhnya untuk menguasai takdirnya sendiri.

Kebimbangan dan ketakutan, walaupun berkait rapat, bukanlah konsep yang sinonim. Ketakutan, yang ditakrifkan dengan jelas, adalah tindak balas psikologi dan emosi terhadap perasaan berada dalam bahaya. Ketakutan pada asasnya adalah mekanisme kelangsungan hidup kerana ia menggalakkan pemeliharaan diri. Kebimbangan, bagaimanapun, adalah isyarat amaran tentang peningkatan mati pucuk seseorang untuk terus hidup. Telah dikatakan bahawa kebimbangan adalah “ketakutan merebak tipis.”

Tidak semua kebimbangan adalah berbahaya, tetapi hanya bentuk tertentu sahaja. Pakar psikologi, kedua-dua sekular dan rohani, secara amnya percaya bahawa kebimbangan ringan berkala membantu dalam produktiviti dan prestasi. Kewaspadaan dipertingkatkan, motivasi dirangsang, dan tumpuan dipertingkatkan. Potensi dan keupayaan seseorang itu dimanfaatkan dengan lebih cekap. Malah, kesan pendidikan dan pergaulan yang serius mungkin berlaku apabila kebimbangan tidak hadir (seperti melambangkan tingkah laku jenayah yang keras); atau apabila kebimbangan berlebihan (seperti menggambarkan kanak-kanak sensitif di rumah yang mengganggu).

Hubungan antara mesra dan pernicious adalah serupa dengan tekanan dan kesusahan. Jumlah tekanan yang sederhana amat diperlukan untuk mencapai prestasi dan kejayaan puncak. Hakikat ini amat ketara apabila atlet bersedia untuk berlumba atau bertanding dalam acara padang. Walau bagaimanapun, ancaman kepada kesihatan berlaku apabila peningkatan tekanan ditukar kepada kesusahan. Keadaan ini mungkin timbul dengan eksekutif perniagaan yang menuntut kuota harian untuk diisi dan tarikh akhir yang tidak putus-putus untuk dipenuhi. Ketidakcekapan dan atrofi adalah hasil sampingan semula jadi. Hasilnya adalah permulaan gangguan emosi yang serius. Kebimbangan yang merosakkan adalah tumpuan khusus artikel ini.

Klasifikasi lanjut kebimbangan mungkin membantu. Kebimbangan yang melemahkan pada asasnya terdiri daripada dua jenis, iaitu, mudah dan neurotik. Kebimbangan mudah ialah ketegangan emosi sementara yang dialami kebanyakan orang terhadap tekanan dan perjuangan hidup. Kebimbangan neurotik adalah ketegangan emosi yang telah menjadi sifat tingkah laku yang tertanam dalam keperibadian seseorang. Neurosis adalah gangguan emosi tetap yang merangkumi keseluruhan keperibadian. Sesetengah neurosis, sebagai contoh, adalah tindak balas obsesif-kompulsif, histeria, fobia, permusuhan, neurasthenia, kemurungan kronik, dll. Neurosis yang tidak dirawat mungkin berkembang menjadi psikosis, walaupun perkembangan ini biasanya bergantung kepada faktor keturunan dan kecenderungan. Kebimbangan mudah dibincangkan terutamanya dalam artikel ini, walaupun kebanyakan perkara yang dianggap mempunyai kaitan yang sama dengan kebimbangan neurotik. Sifat intrinsik kebimbangan kekal malar, hanya darjah dan keamatannya sahaja yang berbeza. Rawatan kebimbangan neurotik memerlukan pendekatan khusus kerana kebimbangan itu telah berakar pada tingkah laku. Kepincangan personaliti juga mungkin perlu ditangani. Faktor penyebab dan psikodinamik yang mendasari kebimbangan perlu ditemui dan disiasat, yang mungkin memerlukan perbincangan terperinci dan analisis pengalaman zaman kanak-kanak dan latihan domestik. Orang yang mengalami kebimbangan neurotik biasanya memerlukan kaunseling profesional.

Kesan Kebimbangan
Kos kebimbangan adalah sangat tinggi. Kesannya amat mendalam dan meluas. Kesan ini terbahagi kepada tiga kategori asas: fizikal, psiko-emosi, dan sosial. Mari kita pertimbangkan terlebih dahulu kesan fizikal kebimbangan. Kebimbangan mengakibatkan pelbagai ketidakselesaan fisiologi. Satu manifestasi kebimbangan tertentu boleh dilabelkan di bawah simptom psikosomatik, seperti, sakit perut biasa, jantung berdebar-debar, sakit kepala, kekejangan otot, dan pelbagai sakit dan sakit badan. Kebimbangan yang berterusan atau kronik mengakibatkan kesihatan fizikal semakin merosot. Penyakit organik dan berfungsi, dari dispepsia hingga penyakit jantung, adalah kesan jangka panjang.

Kebimbangan juga boleh menyebabkan gangguan psiko-emosi yang serius. Pada mulanya, kebimbangan mengurangkan prestasi dengan menyekat kebolehan penaakulan, pemikiran imaginatif yang membosankan, dan menyebabkan kekecewaan umum. Perasaan kekeliruan dan kemurungan mungkin berlaku. Kepincangan personaliti adalah kemungkinannya.

Kebimbangan juga boleh mengakibatkan hubungan sosial yang tegang dan perkembangan interpersonal yang terencat. Orang yang sangat cemas mungkin cenderung untuk mengelakkan hubungan sosial, walaupun dengan rakan yang biasa, untuk mengurangkan tahap kebimbangan. Hubungan sosial cenderung menjana perasaan tidak pasti, syak wasangka, dan kegelisahan, dengan tindak balas semula jadi ialah penarikan diri dan pengasingan sosial. Keselamatan dan kedamaian ditafsirkan sebagai buah perpisahan dan kesunyian. Sehubungan itu, perkembangan kemahiran berkomunikasi dan etika sosial mungkin terbantut. Orang yang sangat cemas belajar untuk hidup sendiri.

Punca Kebimbangan
Psikodinamik yang mendasari kebimbangan adalah kompleks. Sesetengah ahli psikologi secara amnya menggambarkan kebimbangan sebagai perasaan yang samar-samar dan tidak langsung, tidak mempunyai sumber tertentu atau punca asas. Dakwaan ini sudah tentu boleh dicabar. Dengan kebimbangan biasanya terdapat hubungan sebab-akibat, walaupun puncanya mungkin disembunyikan atau disalahertikan.

Saya mencadangkan bahawa punca sebenar kebimbangan biasanya dikaitkan dengan keadaan mental lemah. Pada asasnya terdapat tiga keadaan mental yang lemah yang menyebabkan gangguan emosi. Yang pertama adalah rasa bersalah. Rasa bersalah dengan sifatnya mewujudkan ketegangan jiwa. Rasa bersalah adalah rasa kesalahan peribadi dan bertanggungjawab untuk hukuman. Rasa bersalah itu mungkin palsu atau benar (khayalan atau nyata, psikologi atau moral). Dalam kedua-dua kes, pengalaman psikik dan ketegangan adalah serupa. Kesalahan yang benar atau nyata berpunca daripada pelanggaran atau penolakan sama ada terhadap beberapa undang-undang yang berwibawa atau yang ditubuhkan oleh masyarakat. Apabila seseorang mencuri harta benda orang lain, dia mungkin rasa bersalah. Kesalahan palsu atau khayalan, sebaliknya, berpunca daripada kegagalan untuk mematuhi jangkaan atau penilaian orang lain. Sebagai contoh, rakan sebaya kanak-kanak mungkin mengejeknya kerana dia bermain dengan buruk dalam pasukan sukan itu, walaupun dia telah menunjukkan potensi penuhnya. Dia kemudiannya mungkin merasakan bahawa dia telah mengecewakan rakan-rakannya. Akibatnya, dia berasa bersalah. Kesalahan ini adalah ‘tidak wajar’, kerana kesalahan yang sepatutnya tidak melibatkan kesalahan moral. Beberapa keadaan mental sekunder yang dikaitkan dengan rasa bersalah adalah kemurungan, keputusasaan, kesunyian, rasa tidak selamat, putus asa, dll.

Banyak neurosis mempunyai rasa bersalah sebagai komponen utamanya. Biasanya dorongan yang mendasari rasa bersalah palsu ialah keperluan untuk menggembirakan, untuk memenangi kelulusan, atau untuk diterima oleh, orang lain. Oleh itu, orang yang berasa bersalah harus bertanya pada dirinya sendiri beberapa soalan: Apakah jenis rasa bersalah yang saya alami? Adakah ia rasa bersalah yang wajar? Apakah punca atau sebab rasa bersalah itu? Apakah cara yang betul untuk melihat keadaan? Sekiranya kesalahan itu wajar secara moral, maka tindakan moral harus diteruskan untuk menangani dan menyelesaikannya. Jika kesalahan itu (secara moral) tidak wajar, maka ia harus diakui sedemikian, dinilai sebagai berbahaya, malah salah, dan ditolak.

Keadaan mental lemah kedua yang boleh menjana kebimbangan ialah egoisme. Individu yang mengalami egoisme mempunyai keasyikan dengan dirinya dan keperluan peribadinya. Perlu diingatkan bahawa ciri umum keadaan fikiran egoistik ialah kemarahan. Egoisme mempunyai dua dimensi asas, iaitu keunggulan (sombong) dan rendah diri (ketidakcukupan). Perwatakan yang unggul memaksa seseorang untuk secara obsesif berusaha untuk mendapatkan perhatian peribadi dan untuk mendapatkan tepukan dan pujian orang lain. Kesombongannya, cinta diri yang berlebihan, dan keperluannya untuk pengiktirafan sering memupuk sikap tidak sensitif, menghakimi, dan bahkan tanpa belas kasihan. Tingkah lakunya juga berpotensi tidak menentu. Pelbagai contoh dari dunia pertunjukan biz dan sukan profesional dengan mudah boleh dipetik melalui ilustrasi. Beberapa keadaan mental sekunder dari watak yang lebih tinggi adalah permusuhan, cemburu, kebencian, kepahitan, kebencian, dan iri hati.

Perwatakan rendah diri nampaknya lebih berleluasa daripada dua dimensi pada mereka yang mengalami kebimbangan. Sifat rendah diri memaksa seseorang untuk menarik diri secara sosial dan berasa takut di sekeliling orang. Orang ini berasa tidak layak mendapat pengiktirafan peribadi, dan juga cinta. Malah dia kurang maruah diri. Orang ini merasakan bahawa apa-apa yang dia lakukan sama ada tidak betul atau tidak cukup baik. Orang ini melihat dirinya sebagai seorang yang gagal. Kanak-kanak yang terus-menerus dikritik oleh ibunya yang autoritarian (contohnya, kerana ketidakupayaan untuk memahami secara intelek konsep tertentu dalam disiplin tertentu) mungkin cenderung melihat dirinya sebagai bodoh. Akibatnya, dia mungkin kehilangan minat dalam akademik sama sekali. Dia akhirnya mungkin kehilangan semua keyakinan walaupun dalam keupayaannya untuk berfikir.

Orang yang mempunyai sifat rendah diri belajar untuk tidak menyukai dirinya sendiri, dan akibatnya percaya bahawa orang lain juga tidak menyukainya. Dia sering menjadi seorang perfeksionis, yang merupakan jalan menuju kehidupan yang sangat tidak memuaskan, mengecewakan, dan tidak bahagia. Orang itu boleh diramalkan tidak pernah mencapai gred, tidak kira betapa sukarnya dia cuba. Keadaan mental sekunder dari sifat rendah diri ialah kemurungan, keputusasaan, kekosongan, kesunyian, rasa tidak selamat, cemburu, benci, iri hati, dsb.

Keadaan mental lemah utama ketiga ialah ketakutan. Tidak semua ketakutan adalah malignan. Ketakutan naluri diperlukan untuk kelangsungan hidup fizikal. Ketakutan morbid adalah berbahaya dan dicirikan oleh keasyikan hamba terhadap keselamatan dan kesejahteraan diri. Kebimbangan yang tidak wajar untuk mendapatkan (atau mengekalkan) imej awam yang terpuji, reputasi yang dihormati, status sosial yang tinggi, kesihatan yang baik, kebajikan keluarga, harta benda, dsb., boleh menyebabkan ketakutan yang mengerikan. Ketakutan yang tidak menyenangkan sering timbul apabila nilai atau kepentingan yang dibesar-besarkan diberikan kepada objek tertentu ini. Kepercayaan motivasi adalah bahawa perolehan objek ini akan memberikan keselamatan. Persepsi orang itu, bagaimanapun, telah menjadi terpesong. Akibatnya, ancaman kehilangan atau kerosakan objek ini mungkin melumpuhkan, malah tidak berupaya. Keadaan mental sekunder ketakutan ialah kemurungan, rasa tidak selamat, syak wasangka, panik, dll. Ketakutan juga merupakan komponen penting dalam pelbagai neurosis, seperti histeria, fobia, dan paranoia.

Tiga keadaan mental utama yang lemah ini–rasa bersalah, egoisme, ketakutan–mungkin situasional atau kronik. Jika ia mengikut situasi, maka tempohnya adalah sementara, jika dikendalikan dengan sewajarnya. Jika mereka kronik, maka kaunseling profesional mungkin diperlukan untuk menemui dan meneliti faktor penyebab. Dalam merawat kebimbangan (kita akan memberitahu lebih lanjut mengenai perkara ini tidak lama lagi), keadaan mental yang menentukan harus dihadapi dan diterokai sepenuhnya. Ketegangan psikik dikurangkan melalui pendedahan punca asasnya. Dalam meneroka punca kebimbangan, persepsi anteseden bagi mana-mana keadaan mental tertentu harus diperiksa. Persepsi mental seseorang menentukan keadaan mental tertentu yang bertanggungjawab untuk menimbulkan kebimbangan. Tafsiran peribadi situasi/set keadaan memberi kesan kepada keadaan mental yang sepadan. Sebagai contoh, seseorang mungkin menyedari selepas mesyuarat perniagaan bahawa rakan sekerja memandang serong kepadanya. Ekspresi muka rakan sekerja mungkin sama sekali tidak bersalah dan tidak sedar diri. Walau bagaimanapun, orang ini, terutamanya jika dia biasanya curiga dan sensitif secara semula jadi, boleh mentafsirkan ekspresi muka ini sebagai antagonis. Akibat persepsi mental yang salah itu, orang itu kemudiannya mungkin merasa bersalah dan ditolak. Dia kemudiannya boleh mula meneliti dirinya dengan teliti, merenungkan hubungannya sekarang dan mempersoalkan perbuatan dan tindakannya yang lalu. Jika pemikiran keliru ini berterusan, orang ini akhirnya boleh menjadi tertekan dan cemas.

Leave a Comment