Melegakan Kebimbangan Serta-merta – Teknik Semulajadi untuk Menghentikan Serangan Panik dan Kebimbangan Umum dengan Pantas!

Melegakan Kebimbangan Serta-merta – Teknik Semulajadi untuk Menghentikan Serangan Panik dan Kebimbangan Umum dengan Pantas!

Kebimbangannya terlalu berat untuk ditanggung, jadi dia melangkau hari pertama kelas untuk mengelakkan kemungkinan perlu memperkenalkan dirinya di dalam kelas. Kebimbangan ialah cara badan anda memaklumkan anda bahawa beberapa jenis tindakan diperlukan dalam menghadapi situasi yang dianggap mengancam atau berbahaya.

Oleh itu, kebimbangan boleh berguna atau menyesuaikan diri apabila ia menggesa anda untuk mengambil tindakan yang sewajarnya sebagai tindak balas kepada situasi yang menimbulkan kebimbangan. Kebimbangan mungkin yang paling asas dari semua emosi. Ia bukan sahaja dialami oleh semua manusia, tetapi tindak balas kebimbangan telah ditemui dalam semua spesies haiwan sehingga ke slug laut.

Pendedahan kepada situasi sosial yang ditakuti hampir selalu menyebabkan kebimbangan yang ketara, malah serangan panik walaupun pada hakikatnya kebimbangan itu dilihat sebagai berlebihan dan tidak munasabah. Kepercayaan ini boleh membawa kepada mengelakkan situasi sedemikian atau ketahanan di bawah tekanan yang melampau, yang membawa kepada gangguan yang ketara dalam fungsi dan rutin seseorang. Jika kebimbangan anda adalah tindak balas kepada satu peristiwa terpencil – pukulan yang akan diberikan oleh doktor kepada anda, sebagai contoh – tahap kebimbangan anda akan berkurangan dan gejala anda akan hilang selepas kejadian itu.

Jika kebimbangan anda disebabkan oleh pergeseran antara anda dan ibu mertua anda, anda berkemungkinan akan mengalami kebimbangan untuk satu tempoh masa sebelum dan selepas anda berjumpa dengannya. Jika anda berada dalam perniagaan, kos Kebimbangan tidak dapat dikira. Ketakutan ini boleh merugikan anda berpuluh-puluh, malah ratusan ribu dolar sepanjang kerjaya anda.

Namun sifat kebimbangan itu masih tidak jelas. Ia dikaitkan dengan tindak balas yang lemah terhadap rawatan ubat psikostimulan, dan pendekatan farmakoterapi alternatif telah dicadangkan. Kebimbangan selalunya disertai dengan perubahan fizikal dan tingkah laku yang serupa dengan yang disebabkan oleh ketakutan. Kebimbangan bukanlah tindak balas normal kepada tekanan walaupun tekanan, jika ia berterusan cukup lama, boleh membawa kepada kebimbangan. Terdapat pelbagai jenis tekanan dalam hidup kita, kebanyakannya tidak dapat dielakkan.

Menurut perspektif kognitif, cara paling berkesan untuk menangani kebimbangan adalah mengubah kebimbangan menjadi ketakutan. Kemudian seseorang akan tahu dengan tepat apa yang mengganggu mereka. Kebimbangan adalah masalah apabila badan kita bertindak balas seolah-olah ada bahaya apabila tidak ada bahaya sebenar. Ia seperti mempunyai sistem penggera asap yang terlalu sensitif dalam badan anda! Penyelidikan menunjukkan bahawa kebimbangan umum boleh dirawat sepenuhnya dan boleh berjaya diatasi dalam tempoh kira-kira tiga hingga empat bulan jika orang itu bermotivasi dan berusaha ke arah pemulihan.
Oleh kerana kebimbangan ujian bergantung pada ketakutan terhadap penilaian negatif, wujud perdebatan sama ada kebimbangan ujian itu sendiri adalah gangguan kecemasan yang unik atau sama ada ia adalah jenis fobia sosial tertentu. Kebimbangan ujian bukan disebabkan oleh ujian tetapi lebih kepada makna yang melekat pada ujian itu.

Jika anda secara mental memberitahu diri anda bahawa anda tidak akan berjaya atau anda tidak cukup belajar, maka anda akan mempunyai reaksi emosi yang konsisten dengan mesej itu. Kebimbangan ialah tindak balas pelbagai sistem terhadap ancaman atau bahaya yang dirasakan. Ia mencerminkan gabungan perubahan biokimia dalam badan, sejarah peribadi dan ingatan pesakit, dan situasi sosial.

Kebimbangan adalah emosi yang menghantar fikiran kita ke masa depan. Lagipun, tiada siapa yang bimbang tentang masa lalu, bukan? Sebagai bekas penghidap, saya tahu apa itu kebimbangan dan bagaimana ia boleh mengganggu kehidupan normal. Saya juga tahu bahawa terdapat ubat untuk kebimbangan yang tidak memerlukan ubat ketagihan. Kebimbangan prestasi disebabkan oleh cara anda berfikir dan merasakan.

Walau bagaimanapun, ramai warga emas mengelak daripada mendapatkan rawatan untuk gangguan ini, kerana mereka merasakan kebimbangan itu adalah normal � “Saya telah mengalaminya sepanjang hidup saya, ia adalah sebahagian daripada diri saya.”. Kebimbangan Prestasi paling biasa dialami sebagai ketakutan bercakap awam. Walau bagaimanapun, orang yang kerjayanya atau minat lain memerlukan mereka mengambil “pentas” untuk tujuan lain, iaitu, pelakon, pemuzik, atlet, dsb., akan mengalami ketakutan pentas sebagai menjejaskan aktiviti tertentu mereka sendiri.

Kebimbangan ialah keadaan mood umum yang berlaku tanpa rangsangan pencetus yang boleh dikenal pasti. Oleh itu, ia dibezakan daripada ketakutan, yang berlaku dengan kehadiran ancaman yang diperhatikan.

Mengetahui perbezaan antara serangan jantung dan kebimbangan adalah penting. Ramai orang telah keliru dengan kebimbangan sebagai serangan jantung. Secara ringkasnya, kebimbangan adalah ketakutan. Ia adalah perkara biasa untuk berasa takut sebelum acara besar. Jika ketakutan dan kebimbangan adalah masalah yang berterusan dalam hidup anda, tetapkan masa yang tetap setiap minggu untuk bercakap dengan seseorang.

Rangsangan fisiologi yang kita alami sebagai kebimbangan secara langsung berkaitan dengan ketakutan terhadap bahaya. Apabila kita berhadapan dengan ancaman kepada kesejahteraan fizikal kita yang boleh mengakibatkan sama ada kecederaan fizikal yang serius atau kematian, kita bertindak balas secara psikologi dan fizikal. Kebimbangan adalah reaksi normal terhadap tekanan.

Ia membantu seseorang menangani situasi tegang di pejabat, belajar lebih tekun untuk peperiksaan, terus fokus pada ucapan penting. Ini kerana salah satu cara untuk mengatasi kebimbangan adalah dengan membiarkan diri anda mengalami serangan kecemasan sambil mengembangkan sikap pasif. Ini boleh berfungsi tetapi memerlukan ketekunan dan pesakit.

Kebimbangan adalah perasaan gementar, bimbang, takut, atau bimbang. Sesetengah ketakutan dan kebimbangan adalah wajar, seperti bimbang tentang orang yang disayangi atau menjangkakan untuk mengambil kuiz, ujian atau peperiksaan lain. Istilah kebimbangan sosial juga biasa digunakan merujuk kepada pengalaman seperti rasa malu dan malu.

Walau bagaimanapun, sesetengah ahli psikologi membuat perbezaan antara pelbagai jenis ketidakselesaan sosial, dengan kriteria untuk kebimbangan adalah jangkaan. Bagi saya, Kebimbangan pada asasnya ialah senarai idea artikel dan nada untuk dihantar apabila saya mempunyai masa. Anda benar-benar boleh menggunakannya untuk apa-apa jenis senarai, walaupun.

Kebimbangan adalah perasaan takut dan khuatir yang tidak menyenangkan. Biasanya kebimbangan boleh berguna, membantu kita mengelakkan situasi berbahaya, membuat kita berwaspada dan memberi kita motivasi untuk menangani masalah. Di hujung kontinum yang lain, kebimbangan yang terlalu sedikit adalah berasaskan kepuasan. Apabila kita berasa terlalu sedikit kebimbangan, kita mengelakkan perubahan, menghargai status quo, dan percaya segala-galanya akan terus OK
Kebimbangan adalah salah satu masalah kesihatan mental yang paling biasa tetapi kurang didiagnosis di Amerika; sebanyak 20% orang yang mendapatkan rawatan primer mempunyai gejala gangguan kebimbangan yang boleh dirawat. Kebimbangan yang tidak dirawat Meningkatkan lawatan mahal ke penjagaan segera.
Kebimbangan adalah penyakit biasa dalam masyarakat kita. Walau bagaimanapun, ubat-ubatan yang tersedia untuk merawat kebimbangan ringan hingga sederhana, terutamanya benzodiazepin, adalah bermasalah kerana ia boleh menyebabkan kecederaan, menghasilkan kesan sampingan, dan mewujudkan pergantungan. Semasa taklimat, segala-galanya kecuali kebimbangan dibenarkan.

Ketawa dan air mata keluar, tetapi sebaik sahaja individu mula menunjukkan kebimbangan, biasanya memanifestasikan dirinya dalam hiperventilasi, maka mereka terpaksa berhenti dan bernafas. Kebimbangan biasanya dicetuskan oleh situasi yang melibatkan keputusan atau penghakiman; ujian dan peperiksaan adalah pelopor kebimbangan biasa dalam persekitaran pendidikan.

Dia juga menegaskan bahawa kebimbangan dikaitkan dengan keadaan kesediaan yang istimewa: ia kelihatan seolah-olah subjek mempertahankan dirinya daripada beberapa kengerian dengan bantuan kebimbangan. Kebimbangan adalah corak tabiat lama yang badan saya bertindak balas. Saya akan mengubah tabiat lama ini dengan tenang dan baik. Kebimbangan umum atau “terapung bebas” dibezakan daripada fobia kerana ia tidak dicetuskan oleh objek atau situasi tertentu.
Perhatikan terdapat beberapa tempat di mana kebimbangan perpustakaan adalah perkara biasa: permulaan, kadangkala pemilihan, penerokaan dan pengumpulan. Perkara penting yang perlu diingat ialah kebimbangan adalah perkara biasa di kalangan orang yang mencari maklumat. Jika tidak, kemungkinan kebimbangan anda tidak sesuai. Kemudian kita akan melihat cara-cara untuk memerangi kebimbangan tetapi buat masa ini cukup hanya untuk belajar mengenalinya. Pooch1:
Kebimbangan ialah pengalaman melemahkan yang boleh membuatkan anda berasa keseorangan dan tidak berdaya. Kebimbangan kanak-kanak amat traumatik kerana mereka tidak dapat membezakan ketakutan yang dapat diatasi.

Sekali lagi, jangan ambil perangsang jika kebimbangan adalah masalah anda! Malah, pastikan anda mengurangkan atau menghapuskan kafein, dekongestan dan sebarang jenis perangsang lain yang mungkin anda terdedah kepada. Satu lagi jenis kebimbangan yang serius ialah kebimbangan kronik, yang sering ditakrifkan berbanding dengan serangan panik sebagai kurang serius tetapi lebih umum.

Leave a Comment