Homeopati – Penawar Semulajadi untuk Kebimbangan

Sebagai seorang Homeopati, saya berurusan dengan sebilangan besar pelanggan (dewasa dan kanak-kanak) yang mengalami kebimbangan. Jadi, saya menulis artikel ini untuk memberi anda, pembaca, maklumat tentang ubat homeopati, dan juga untuk memberi anda maklumat tentang ubat yang mungkin berguna untuk kebimbangan anda. Ubat homeopati yang betul boleh menyembuhkan kebimbangan dengan cepat dan tanpa rasa sakit.

Homeopati – Penawar Semulajadi untuk Kebimbangan

Walaupun ubat homeopati berfungsi pada semua penyakit fizikal dan emosi, saya memutuskan untuk memberi tumpuan kepada kebimbangan dalam artikel ini kerana kebimbangan nampaknya berada pada tahap yang tinggi dalam masyarakat kita. Kebimbangan boleh menghalang anda dalam perjalanan anda dan mempunyai kesan yang memusnahkan pada kualiti hidup anda. Ia adalah kesakitan emosi yang kuat yang kita akan lakukan apa sahaja untuk mengelakkannya. Kami diprogramkan untuk menjauhkan diri dari kesakitan ke arah keseronokan secepat mungkin. Apabila kita melakukan ini dengan kebimbangan, kebimbangan mengumpul momentum kerana ia tidak dicabar (apa yang kita tahan berterusan). Dalam usaha kami untuk mengelakkan serangan kebimbangan pada masa hadapan, kami akan membangunkan pelbagai strategi untuk mengatasinya. Satu strategi ialah mengelak.

Orang yang cemas tahu apa yang mencetuskan kebimbangan mereka supaya mereka mengelakkan situasi tersebut. Ini sangat menyekat kebebasan penghidap dan membiarkan kebimbangan terpendam hanya menunggu untuk menyerang semula. Selalunya orang yang mengalami kebimbangan tidak akan mendapatkan rawatan kerana mereka takut bahawa mereka perlu menghadapi kebimbangan mereka dan mengalaminya untuk sembuh. Ini tidak berlaku dengan ubat homeopati. Homeopati bukan sahaja mengawal gejala kebimbangan. Ia mengubati kebimbangan pada akarnya. Ia menyembuhkan secara semula jadi dan selamat tanpa usaha sedar di pihak anda. Saya akan menyenaraikan beberapa ubat yang berguna pada akhir artikel ini, tetapi pertama-tama mari kita lihat kebimbangan.

Terdapat pelbagai intensiti kebimbangan bermula daripada kebimbangan semula jadi yang ringan yang dirasai apabila menghadapi situasi baharu sehinggalah kengerian serangan panik yang hebat. Orang yang mengalami kesakitan emosi akan memberitahu anda bahawa mereka lebih suka mengalami kesakitan fizikal daripada penderitaan kebimbangan atau kemurungan. Gejala kebimbangan boleh termasuk degupan jantung dan pernafasan yang cepat, gemetar, loya, berpeluh, pendengaran tersekat, rasa pitam, ketakutan yang besar, keinginan untuk melarikan diri. Orang yang mengalami serangan panik akan memberitahu anda bahawa sensasi panik boleh menjadi sangat dramatik sehingga mereka berasa seolah-olah mereka akan mati.

Kebimbangan sentiasa merupakan tindak balas kepada kejadian yang dijangkakan serta-merta atau masa hadapan. Gejala-gejala kebimbangan dicipta oleh tindak balas ‘fight or flight’ semula jadi kita. Kita melihat atau menjangka bahaya, badan kita kemudian bertindak balas dengan memastikan kita bersedia secara fizikal untuk melawan atau melarikan diri. Tindak balas ini sihat apabila kita berhadapan dengan singa yang kelaparan di taman belakang kita tetapi itu tidak begitu kerap berlaku dalam masyarakat kita. Kebanyakan kebimbangan kita adalah tentang kejadian setiap hari yang tidak memerlukan kekuatan fizikal untuk melawan, atau ketangkasan untuk berlari. Kita mungkin mempunyai kebimbangan dalam perhimpunan sosial, atau apabila kita dikehendaki membuat pembentangan. Kedua-dua aktiviti ini tidak memerlukan kita untuk melawan atau melarikan diri jadi kita hanya tinggal dengan perasaan tidak selesa yang dihasilkan oleh tindak balas perjuangan atau penerbangan kita membuatkan kita mahu melarikan diri!

Jadi mengapa kita merasakan kebimbangan ini dalam situasi tertentu? Dan mengapakah sesetengah orang boleh menghadapi situasi ini dengan baik dan yang lain tidak? Jawapannya terletak pada pemikiran kita. Badan kita bertindak balas dengan cara ini terhadap bahaya yang ‘dirasakan’. Perceived adalah perkataan penting di sini, kerana kita mencipta persepsi kita sendiri biasanya daripada pengalaman lalu. Jadi, mari kita ambil contoh kita bimbang tentang membuat pembentangan di hadapan sekumpulan orang. Ini adalah ketakutan yang sangat biasa dan saya fikir ia sebahagian besarnya berpunca dari zaman persekolahan kita yang masih muda. Boleh jadi seseorang yang mempunyai ketakutan ini diminta membaca dengan kuat di dalam kelas di sekolah.

Mereka mungkin telah melakukan kesilapan dan seluruh kelas mentertawakan mereka. Jelas sekali tiada siapa yang mahu mengalami situasi seperti ini lagi jadi minda bawah sedar memutuskan bahawa jenis aktiviti ini kini berbahaya kepada anda. Sebarang peristiwa masa depan yang mungkin anda hadapi yang mempunyai sebarang unsur yang berkaitan dengan pengalaman sekolah akan dilihat sebagai bahaya kepada anda dan akan mencetuskan pergaduhan atau tindak balas penerbangan untuk memastikan anda selamat. Sebaik sahaja anda memahami apa yang berlaku (anda tidak benar-benar dalam bahaya kehilangan nyawa anda dll) anda secara sedar boleh membuat keputusan untuk mencabar tindak balas ini. Walau bagaimanapun, ini adalah perkara yang agak sukar untuk dilakukan, itulah sebabnya orang yang mengalami kebimbangan akan melakukan apa sahaja untuk mengelakkan situasi yang mencetuskan kebimbangan mereka.

Pengelakan ini, yang boleh difahami sepenuhnya, boleh mengumpulkan momentum pada kelajuan putus leher, terutamanya apabila serangan panik terlibat, kerana penghidap kemudiannya akan mula cemas kerana terpaksa menghadapi kebimbangan mereka! Takut takut sendiri!

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, persepsi kita adalah kunci kepada ini. Sebarang perasaan yang kita alami, baik atau buruk, tidak dicipta oleh pengalaman kita pada saat itu. Makna yang kita letakkan pada pengalaman itu mencipta perasaan. Di sinilah letak kuasa kita. Salah satu cara untuk menghilangkan kebimbangan secara beransur-ansur ialah menyedari dan mencabar pemikiran kita. Setiap pemikiran menghasilkan tindak balas emosi dan fisiologi. Oleh itu, anda akan dapat mengukur kualiti pemikiran anda dengan cara yang anda rasakan sekarang. Jika anda memutuskan untuk menggunakan ubat homeopati untuk mengubati kebimbangan anda, sebelum memulakan rawatan, nilaikan tahap kebimbangan anda daripada 1 hingga 10 (10 adalah tahap tertinggi). Ini akan membantu anda melihat kemajuan besar yang anda buat semasa rawatan jika penyembuhan anda tidak pantas dan dramatik. Setiap orang berbeza dan akan sembuh mengikut kadar mereka sendiri.

Saya telah menyenaraikan di bawah beberapa ubat yang akan membantu dengan kebimbangan dan saya telah memperincikan beberapa gejala yang akan menunjukkan setiap ubat. Setiap ubat harus mempunyai potensi 30c dan perlu diambil pada mulanya 3 kali sehari. Ubat tambahan perlu diambil semasa kecemasan yang tinggi. Selepas beberapa hari beri perhatian kepada sebarang perubahan yang mungkin anda alami. Sebaik sahaja anda mula berasa lebih baik, berhenti mengambil ubat selagi anda berasa lebih baik dan selagi anda merasakan anda bertambah baik. Hanya mula mengambil ubat itu semula jika anda merasakan anda mungkin telah berhenti sembuh sebelum anda berasa sembuh sepenuhnya atau jika gejala anda pada mulanya bertambah baik tetapi anda merasakan anda mungkin menjadi lebih teruk lagi.

Leave a Comment