Cara Terbaik Mengatasi Kebimbangan Adalah Menjadi Pelajar Bersedia

Cara Terbaik Mengatasi Kebimbangan Adalah Menjadi Pelajar Bersedia

Pernahkah anda terfikir mengapa anda terus mengalami kebimbangan walaupun anda telah melakukan semua yang anda boleh untuk menjadi lebih baik?
Anda mempunyai keinginan yang kuat untuk berasa lebih baik dan hidup bebas daripada kebimbangan, tetapi tidak kira apa yang anda lakukan, kebimbangan anda nampaknya semakin teruk. Anda telah menghabiskan banyak masa dan wang untuk rawatan kecemasan, dan anda masih belum pulih. Apa yang nampaknya menjadi masalah dan apa yang boleh anda lakukan untuk mengatasinya?

Ini akan kedengaran pelik kepada anda. Tetapi sebab anda masih bergelut dengan kebimbangan ialah usaha pemulihan anda salah arah dan oleh itu tidak produktif. Bukan keinginan anda untuk berasa lebih baik yang membuat anda mengatasi kebimbangan. Kesediaan anda untuk belajar dan berkembanglah yang menjadikan anda hidup bebas daripada kebimbangan. Anda tidak menghilangkan kebimbangan. Anda belajar dan berkembang daripadanya. Itulah penyelesaiannya.

Terdapat dua soalan yang selalu ditanya oleh penghidap kebimbangan:
Apakah yang perlu saya lakukan untuk menghentikan kebimbangan saya?
Bagaimanakah saya boleh menghilangkan gejala saya?

Jawapan saya kepada semua penghidap kebimbangan adalah ini:
Untuk mengatasi kebimbangan, anda perlu menjadi pelajar yang bersedia.

Anda tidak perlu menghentikan apa-apa. Anda tidak perlu menyingkirkan apa-apa. Anda perlu mengalihkan tumpuan anda daripada menghilangkan kebimbangan kepada belajar dan berkembang daripadanya. Anda perlu menerima dan membenarkan kebimbangan hadir dalam kesedaran anda, sambil belajar dan berkembang daripadanya. Apabila anda membenarkan peralihan ini berlaku, anda tidak lagi menjadi penghidap kebimbangan, anda menjadi pelajar yang bersedia. Anda akan mula menikmati lebih banyak proses penyembuhan dan pemulihan.

Terdapat dua perkara yang perlu anda pelajari dengan cepat-
1) Berusaha terlalu keras untuk menghentikan kebimbangan dan menghapuskan gejalanya hanya akan memburukkan lagi.
2) Kesediaan anda untuk menerima kebimbangan, belajar daripadanya, dan berkembang daripadanya akan membuatnya hilang.

Terdapat perbezaan utama antara mereka yang berjaya mengatasi kebimbangan dan mereka yang tidak. Orang yang benar-benar pulih daripada kebimbangan adalah pelajar yang bersedia dan mereka yang tidak pulih adalah pelajar yang tidak mahu.

Anda boleh kekal sebagai pelajar yang tidak mahu dan bekerja keras untuk membasmi, menakluk dan menahan kebimbangan dan terus menderita. Atau anda boleh menjadi pelajar yang bersedia dan menerima kebimbangan, belajar daripadanya, berkembang daripadanya dan atasinya. Itu pilihan. Awak tentukan.
Pelajar Tidak Mahu ialah individu yang tidak mahu belajar dan berkembang daripada kebimbangan. Individu ini komited untuk memerangi kebimbangan. Mereka melihat kebimbangan sebagai ancaman dan mereka menentangnya dengan keras. Mereka berusaha terlalu keras untuk menghapuskan dan mengatasi kebimbangan. Mereka menghabiskan masa berharga mereka dan wang yang diperolehi dengan susah payah mengejar rawatan. Pelajar yang tidak mahu lebih terdesak untuk pulih. Mereka meletakkan jadual waktu pemulihan mereka. Mereka berkata “Saya perlu pulih pada tarikh begini”. Biar saya jujur ​​dengan awak. Itulah resipi untuk bencana. Saya pernah ke sana. Saya sudah melakukannya. Ia tidak berjaya. Ia membawa saya lebih kesakitan dan penderitaan.
Pelajar Sanggup sebaliknya memahami bahawa kebimbangan adalah satu peluang. Pelajar yang bersedia memahami bahawa melalui pembelajaran dan pertumbuhan anda mengatasi kebimbangan. Anda tidak perlu melakukan apa-apa selain belajar dan berkembang daripadanya. Anda tidak perlu melawan apa-apa. Anda tidak perlu mengumpulkannya. Anda tidak perlu meneliti setiap gejala yang anda alami. Kesediaan anda sendiri untuk menerima kebimbangan, belajar daripadanya dan berkembang daripadanya adalah kunci kepada pemulihan anda.

Anda perlu membuat peralihan daripada menjadi pelajar yang tidak mahu kepada pelajar yang bersedia. Ya, simptom anda akan kekal untuk seketika semasa anda membuat peralihan ini. Tidak mengapa. Gejala anda berkembang lebih masa dan ia akan mengambil masa untuk hilang. Anda tidak perlu risau tentang simptom anda kerana ia bukan masalahnya. Gejala anda hanyalah penunjuk kepada masalah sebenar- keengganan anda untuk belajar dan berkembang.
Anda adalah masalahnya. Anda membuat gejala anda datang dan pergi dengan cara anda bertindak balas terhadap kebimbangan anda. Berhenti bergaduh dan mulalah membesar. Pemulihan anda adalah satu proses dan anda boleh menikmati proses itu jika anda seorang pelajar yang bersedia. Tidak perlu meletakkan hidup anda tertunda. Semakin anda menentang, melawan dan berusaha terlalu keras untuk menghentikan kebimbangan anda, semakin teruk anda akan rasa dan semakin sengsara yang anda akan alami.

Lebih banyak anda melawan, lebih banyak anda terperangkap dalam kebimbangan. Semakin anda menahan, semakin berakar umbi kebimbangan itu. Apabila anda merangkul kebimbangan anda dan berjalan melaluinya, ia kehilangan kuasanya dan terlerai. Kesediaan anda untuk berdiam diri dan merasakan ia adalah yang membuat semua perbezaan. Sebaik sahaja anda menjadi pelajar yang bersedia, anda tidak lagi menjadi penghidap kebimbangan.
Untuk benar-benar mengatasi kebimbangan, anda perlu menjadi pelajar yang bersedia. Anda perlu memahami kebimbangan bukan menilainya. Anda perlu menerimanya bukan menolaknya. Anda perlu melaluinya bukan lari daripadanya. Anda perlu menerima kebimbangan dan biarkan ia bersuara. Itulah cara anda mengatasi kebimbangan.

Saya sangat gembira anda memutuskan untuk membaca artikel ini kerana saya mahu anda meluangkan sedikit masa dan menjawab soalan-soalan ini secara senyap dalam fikiran anda.

Tidakkah anda ingin mengatasi kebimbangan sekali dan untuk selama-lamanya dalam hidup anda? Tidakkah anda ingin mempunyai lebih banyak kebahagiaan dan kebebasan dalam hidup anda? Tidakkah anda ingin berasa lebih berpusat, santai dan fokus

Leave a Comment