Cara Merawat Gangguan Kebimbangan Menggunakan Sauh Sumber

Cara Merawat Gangguan Kebimbangan Menggunakan Sauh Sumber

Gangguan kecemasan ialah istilah umum yang digunakan oleh profesional kesihatan mental untuk menggambarkan keadaan ketakutan yang tidak normal dan patologi serta perasaan cemas. Walaupun terdapat pelbagai jenis gangguan berkaitan kebimbangan, termasuk gangguan kebimbangan umum, gangguan fobia, gangguan obsesif-kompulsif, kebimbangan sosial, gangguan tekanan selepas trauma dan gangguan panik, pendekatan rawatan tradisional biasanya melibatkan gabungan ubat-ubatan dan terapi bercakap

Apakah Gangguan Kebimbangan?
Tema biasa merentasi kebanyakan gangguan jenis kebimbangan yang dikenal pasti dalam DSM-IV ™ ialah ungkapan ketakutan yang tidak rasional dan biasanya tidak berasaskan fakta. Masalahnya adalah kedua-dua berterusan dan meresap sepanjang banyak aspek kehidupan seseorang. Dalam keadaan yang teruk, ketakutan dan perasaan yang berkaitan mengganggu keupayaan individu untuk menghadapi kehidupan seharian. Kebimbangan boleh berlaku dalam tahap yang lebih rendah daripada gangguan kebimbangan sepenuhnya. Kebimbangan ujian ialah contoh hebat ketakutan yang tidak rasional yang dialami oleh orang ramai, yang seterusnya menjejaskan keupayaan mereka untuk berprestasi baik dalam peperiksaan. Orang yang mengalami kebimbangan ujian mungkin atau mungkin tidak memenuhi kriteria diagnostik untuk gangguan kecemasan, tetapi dari segi situasi,

Kebimbangan adalah keadaan mental dan emosi (di kepala) yang dinyatakan dalam pelbagai istilah: jantung berdebar-debar, gemetar, kesukaran bernafas, sakit dada dan perut, loya, pening, gelisah, keletihan, terkunci, mudah marah, sukar tidur. dan/atau menumpukan perhatian, ketegangan otot, dan ketakutan yang melampau (kematian, hilang kawalan dan gila). Dalam kebanyakan kes, perasaan itu dikenali sebagai perwakilan kinestetik dalaman. Ini bermakna perasaan bimbang dirasai (kinestetik) secara dalaman sebagai tindak balas kepada pemikiran dan ketakutan yang tidak rasional. Menariknya, penerangan yang disediakan dalam DSM-IV TM adalah berasaskan kognitif. Fikiran dan ketakutan mungkin ciptaan minda yang tidak rasional, tetapi tindak balas terhadap peristiwa adalah fizikal. Artikel ini akan memberi tumpuan kepada cara merawat gangguan kecemasan dengan cara yang mengubah gambaran dalaman.

Jenis Perwakilan
Dalaman Perwakilan dalaman ialah cara yang kita fikirkan mewakili dunia dalam fikiran kita. Ia terbentuk hasil daripada input deria (melihat, mendengar, menyentuh, merasa dan menghidu) yang kita terima dari dunia luar. Dalam kes kebimbangan, representasi dalaman dicipta, tidak semestinya daripada maklumat yang kita terima dari dunia luar, tetapi sebagai representasi terherot yang dicipta dalam minda. Sebagai contoh, seseorang yang mengalami arachnophobia (ketakutan yang melampau terhadap labah-labah) hanya dengan menyebut perkataan labah-labah boleh mencipta gambar di kepala mereka tentang labah-labah besar yang lebih menakutkan dan lebih menakutkan daripada mana-mana labah-labah sebenar yang mungkin mereka hadapi. Gambar itu dicipta secara Visual (Vc) dan Kinestetik dalaman (Ki) kerana tindak balas fizikal yang dirasai oleh orang itu.

Oleh kerana orang yang berbeza mempunyai pendekatan pemprosesan yang berbeza, rawatan yang berkesan untuk gangguan kebimbangan harus melibatkan penemuan strategi perwakilan individu-bagaimana proses dan menyimpan maklumat dalam ingatan. Ramai orang, walaupun mereka yang tidak mengalami gangguan kecemasan, terlibat dalam percakapan diri yang negatif dan merosakkan diri sendiri. Iaitu, mereka berkata kepada diri mereka sendiri seperti “Saya tidak boleh berbuat demikian”, “Saya tidak cukup baik untuk… “, atau “Saya tidak cukup bijak untuk… “. Percakapan kendiri negatif mencipta apa yang dipanggil perwakilan dalaman Digital Auditori (Iklan) yang kemudiannya mungkin dinyatakan dengan tindak balas Kinestetik (Ki) seperti ketegangan otot, sesak nafas, dsb. Apabila strategi individu melibatkan pelbagai sistem perwakilan yang bertindih bekerja bersama-sama, strategi melibatkan sinestesia-satu keadaan persepsi sensasi bercampur.

Dunia “Seolah-olah” Kita
Mengapakah orang menggunakan sinestesia sebagai strategi pemprosesan? Menurut ahli terapi Ericksonian David Higgins, kita semua hidup dalam dunia “seolah-olah”. Kami sentiasa membuat tekaan tentang apa yang akan berlaku seterusnya. Kami mewajarkan tingkah laku ini dengan menganggap tekaan kami adalah berdasarkan pengalaman lalu, tetapi sebenarnya, ia adalah halusinasi yang dijana pada masa hadapan. Oleh itu, mereka mempunyai potensi untuk menjana perasaan harapan atau ketakutan, kebahagiaan atau kesakitan. Ini adalah proses aktif yang berterusan yang boleh menyihatkan dan menyegarkan. Walau bagaimanapun, jika representasi menjadi serba salah, ia boleh menjana perasaan tekanan dan ketakutan yang berkaitan dengan gangguan kecemasan. Kebimbangan yang teruk adalah gangguan proses “Seolah-olah” yang terhasil daripada herotan kognitif representasi dalaman.

Cara Merawat Gangguan Kebimbangan dengan Mengubah Perwakilan Dalaman
Beberapa kesan gangguan kebimbangan yang paling melemahkan ialah tindak balas kinestetik (perasaan) yang mengganggu keupayaan untuk berfungsi. Jika seseorang individu mengalami jantung berdebar-debar, sesak nafas, dan ketegangan otot, ia akan menjadi sangat sukar bagi mereka untuk mengambil bahagian dalam apa-apa jenis tugas kognitif (kerja, sekolah, sukan, dll.) termasuk terapi bercakap. Tindak balas fizikal akan mengambil alih membayangi sebarang keupayaan untuk menaakul. Oleh itu, salah satu langkah pertama untuk rawatan adalah untuk mengenal pasti strategi individu untuk membentuk perwakilan dalaman, dan kemudian mencipta apa yang dikenali dalam dunia Pengaturcaraan Neurolinguistik (NLP) sebagai Penambat Sumber atau menambat keadaan sumber. Keadaan sumber ialah keadaan mental yang mewakili fikiran yang diingini oleh seseorang seperti ketenangan, kegembiraan, kepuasan atau yakin. Keadaan sumber boleh berlabuh dengan cara individu boleh mengaksesnya apabila kebimbangan menjadi isu.

Cara Menambah Keadaan Sumber
Kenal pasti keadaan mental yang anda ingin alami lebih kerap (Cth, yakin, kandungan, diberi kuasa, santai, dll.).

Kenal pasti masa tertentu apabila anda mengalami keadaan itu sepenuhnya. Menghidupkan semula pengalaman. Lihat melalui mata anda sendiri, dengar melalui telinga anda sendiri, dan rasakan sensasi dalam badan anda.

Pilih sauh dengan memilih bahagian badan anda yang mudah untuk anda sentuh, tetapi bukan bahagian yang biasanya disentuh semasa aktiviti harian. Contoh lokasi penambat yang mungkin termasuk cuping telinga, buku jari, kulit antara dua jari, dsb.

Akses semula pengalaman sumber yang anda kenal pasti dalam langkah 2. Memandangkan anda merasakan bahawa keadaan akan mencapai keamatan maksimumnya (sejurus sebelum pengalaman puncak) , sentuh atau picit bahagian badan anda yang anda pilih sebagai tapak utama anda. Laraskan tekanan sentuhan anda supaya sepadan dengan tahap keamatan perasaan anda tentang keadaan sumber.

Ulangi langkah 4 sekerap yang perlu, setiap kali meningkatkan pengalaman anda di negeri ini. NOTA: Jika dilakukan dengan betul, anda sepatutnya perlu menambat perasaan itu sekali sahaja untuk menjadi berkesan.

Uji sauh anda dengan mengosongkan fikiran anda dan hanya menyentuh pengalaman sauh diri anda. Menyentuh tapak sauh anda seharusnya mengembalikan perasaan atau keadaan emosi yang diingini. Jika tidak, ulangi proses penambat sehingga ia berfungsi.

Sebaik sahaja anda mempunyai akses mudah kepada keadaan sumber anda, ia sepatutnya mudah untuk mengakses keadaan santai, yakin, atau lain-lain yang anda inginkan. Tiada had untuk bilangan sauh yang anda boleh buat. Hanya berhati-hati untuk memilih tapak sauh yang berbeza melainkan anda menyusun sauh untuk menjadikan satu sauh sangat sengit.

Anda juga boleh mencipta sauh dalaman dengan menggambarkan warna dengan jelas di mata minda anda. Anda kemudian boleh mengaitkan warna yang dibayangkan dengan perasaan atau keadaan yang diingini

Leave a Comment