Bagaimana Untuk Menghentikan Serangan Kebimbangan – Bukan Sekadar Menguruskannya

Bagaimana Untuk Menghentikan Serangan Kebimbangan – Bukan Sekadar Menguruskannya

Bayangkan bagaimana keadaan seseorang yang mempunyai kebimbangan Sosial untuk hidup dan berfungsi dalam masyarakat seperti yang kita hidup pada hari ini; sepanjang masa menangis untuk seseorang menunjukkan kepada mereka cara menghentikan serangan kecemasan yang merosakkan hidup mereka. Kedua-dua perkataan, sosial dan masyarakat dikaitkan dengan istilah seperti: bersama; berinteraksi; ahli sesebuah komuniti; persahabatan; boleh diterima; mesra dan mesra; membuka diri kepada orang lain, dsb. Kebanyakan setiap aspek kehidupan kita berkaitan dengan situasi di mana kita “dipamerkan” dalam beberapa jenis – di mana kita mesti “berhubung dengan orang lain”, di mana kita diperhatikan, dinilai, dinilai, ditolak atau diterima, dikagumi atau dicemuh.

Individu yang bergelut dan tertanya-tanya bagaimana untuk menghentikan serangan kebimbangan daripada merosakkan kehidupan mereka, menjangka dan mengalami melumpuhkan, kadang-kadang melumpuhkan kebimbangan sosial apabila dikehendaki mengambil bahagian dalam acara sosial yang paling tidak mengancam. Satu punca yang menyumbang kepada bilangan penghidap kebimbangan yang mengejutkan dalam komuniti kita adalah disebabkan oleh perubahan tertentu dalam masyarakat kita. Di mana dahulunya keluarga berkumpul dan tinggal bersama sepanjang hayat, kami kini telah memisahkan keluarga dengan ibu bapa di satu lokasi, datuk dan nenek di lokasi lain dan anak muda di tempat lain. Perasaan kebersamaan, kekitaan dan rasa selamat yang menyertai “berkelompok bersama” yang kini hilang, dan gangguan kecemasan adalah benteng. Terdapat keperluan besar untuk menyediakan rawatan untuk cara menghentikan serangan kecemasan.

Orang yang terjejas oleh kebimbangan sosial akan melakukan segala-galanya untuk mengelakkan keadaan dan peluang untuk berinteraksi dengan orang lain kerana ketidakupayaan mereka untuk menguruskan kebimbangan mereka dalam persekitaran sosial. Kebanyakan rawatan untuk cara menghentikan serangan kebimbangan tertumpu pada satu aspek gangguan ini, selain menentukan sebab di sebalik kebimbangan. Pusat rawatan juga mengambil kira bahawa alkohol selalunya merupakan analgesik yang ditadbir sendiri – sumber pengurusan kebimbangan.

Setelah merangkumi beberapa maklumat latar belakang yang penting, tiba masanya untuk memberi tumpuan kepada gejala dan rawatan untuk kebimbangan sosial. Mungkin dua simptom fizikal yang paling menjengkelkan dan menyedihkan ialah memerah atau merah padam dan menggigil dan menggeletar. Sebagai tambahan kepada gejala psikologi ketakutan dan kebimbangan yang berterusan dan berterusan terhadap perkara-perkara yang orang lain tidak akan bimbang, adalah gejala fizikal lain ketidakselesaan dada, jantung berdebar-debar, peluh berlebihan dan mulut kering. Semoga ahli keluarga yang tidak pernah memahami sepenuhnya keperluan terdesak untuk menghentikan serangan kecemasan untuk salah seorang daripada mereka kini akan mula lebih empati dan berusaha lebih keras dalam mencari prosedur yang betul untuk berbuat demikian.

Nasib baik, terdapat banyak rawatan berbeza yang tersedia tentang cara menghentikan serangan kebimbangan, termasuk kebimbangan sosial. Seperti semua rawatan gangguan kecemasan, ubat-ubatan seperti antidepresan dan juga penyekat beta mungkin diberikan oleh doktor untuk menguruskan gejala, tetapi mereka tidak boleh menuntut untuk menawarkan rawatan untuk menghentikan serangan kebimbangan – mereka tidak boleh menuntut untuk menyembuhkan. Penawarnya terletak pada menemui dan menghapuskan tabiat bawah sedar yang mengekalkan kebimbangan itu hidup. Perlu difahami bahawa rawatan khusus berdasarkan cara menghentikan serangan kebimbangan, khususnya kebimbangan sosial, pada asasnya adalah psikologi, bermakna ia berurusan dengan, berkaitan, mempengaruhi, minda, terutamanya sebagai fungsi kesedaran dan perasaan motivasi. . Terdapat terapi yang direka khusus untuk merawat gangguan ini, salah satunya ialah CBT, terapi tingkah laku kognitif, dan satu lagi kaedah rawatan Linden.

Matlamat CBT dalam merawat kebimbangan sosial adalah untuk melatih individu untuk mendedahkan corak tingkah laku pemikiran dan tingkah laku dan kemudian untuk menghadapi dan mencabar mereka. Dengan berbuat demikian, individu dikehendaki mengenali punca kebimbangan mereka, belajar menyesuaikan pola pemikiran dan tingkah laku mereka melalui terapi pengurusan kebimbangan, dan mengikuti prosedur ini secara tetap. Mereka mempunyai tanggungjawab peribadi dalam mempelajari cara menghentikan serangan kecemasan yang mengganggu kehidupan mereka.

Cara terbaik untuk menghasilkan penawar bagi sebarang gangguan kecemasan, terutamanya cara menghentikan serangan kebimbangan, daripada mengalami sendiri semua gejala dan kesakitan secara langsung. Dan itulah sebabnya kini terdapat rawatan kebimbangan sosial tersedia yang bukan sahaja melegakan simptom, tetapi menghasilkan penawar untuk semua jenis gangguan kecemasan.A Encik Charles Linden hidup dalam keputusasaan selama bertahun-tahun cuba menangani serangan panik, kemurungan, obsesif tingkah laku kompulsif, agoraphobia dan seumpamanya, tetapi dengan hasil yang tidak seberapa. Walau bagaimanapun, selepas banyak penyelidikan, dia mencapai kesimpulan bahawa sebab kebimbangannya adalah kerana otaknya telah menjadi terarah secara psikologi untuk menangkis kesakitan yang dihasilkan oleh kebimbangan itu. Dalam erti kata lain, otaknya sentiasa bersemangat, berjaga-jaga, berwaspada, secara kekal beralih kepada “hidup”, sentiasa menjangkakan kebimbangan akan berlaku. Hipotesisnya adalah bahawa semua tabiat yang dipelajari boleh diabaikan oleh itu, terhasillah kaedah rawatan Linden, yang mengakibatkan menormalkan tahap kebimbangan dan menghapuskan gangguan kebimbangan sosial.

Kaedah Linden telah diamalkan secara global oleh pakar psikiatri dan pengamal perubatan dan dilaporkan bahawa lebih daripada seratus ribu lelaki dan wanita dalam tempoh dua belas tahun yang lalu telah sembuh daripada gangguan kecemasan. Berita baiknya ialah En. Linden yakin bahawa ia digunakan dan diamalkan dengan betul, kaedahnya menghasilkan pemulihan tanpa rasa takut berulang akan berlaku. Kini kita boleh mengatakan bahawa ini adalah satu lagi jawapan untuk cara menghentikan serangan keresahan dan bukannya perlu berpuas hati dengan menguruskan semua gangguan kecemasan sahaja.

Leave a Comment