Asas Merawat Gangguan Kebimbangan

Asas Merawat Gangguan Kebimbangan

Walaupun mungkin sukar untuk mencari seseorang yang tidak mengalami beberapa bentuk kebimbangan dalam hidup mereka, ada mereka yang kebimbangannya tidak pernah pudar yang boleh menyebabkan penderitaan tidak dapat menjalani kehidupan yang normal. Apabila keupayaan untuk mengambil bahagian dalam acara tertentu atau pergi ke tempat-tempat tertentu dihalang oleh ketakutan yang tidak tergoyahkan terhadap perkara-perkara yang mungkin berlaku ramai yang mendapati diri mereka menyendiri dan bukannya menikmati kehidupan yang pernah mereka jalani.

Penghidap gangguan kecemasan mungkin berfikir bahawa “penyakit” mereka adalah sesuatu yang tidak dapat dikawal, tetapi itu tidak boleh jauh dari kebenaran. Mereka yang mengalami beberapa bentuk kecelaruan kebimbangan boleh menerima simptom mereka dengan bentuk rawatan yang betul untuk gangguan kecemasan kerana ia adalah satu keadaan dan bukan penyakit yang menyebabkan orang menjadi takut secara fizikal, psikologi, emosi atau rohani atau kebingungan terhadap sebarang bilangan situasi. Apabila ini berlaku, kebimbangan biasa seseorang berubah menjadi gangguan kerana minda dan badan tidak lagi dapat bertindak balas terhadap situasi secara normal, tetapi tidak kira betapa teruknya gejala anda, anda boleh menahan kebimbangan anda dengan bantuan dan sokongan yang betul dalam merawat. gangguan kecemasan.

Sesetengah mungkin memilih untuk beralih kepada ubat untuk membantu mengurangkan gejala gangguan kecemasan mereka, dan walaupun ini mungkin berkesan untuk sesetengah orang, ia tidak boleh dianggap sebagai satu-satunya penawar untuk hidup sihat. Walaupun sesetengah mungkin mendakwa sebaliknya, ubat sebenarnya mempunyai kadar kejayaan yang sangat rendah untuk merawat gejala gangguan kecemasan yang tidak memberi petanda baik untuk kejayaan jangka panjang dalam mengawal gejala kebimbangan anda. Gangguan kebimbangan biasanya berlaku atas sebab tertentu dan biasanya dikaitkan dengan sebab asas. Apabila anda mengawal punca asas, gangguan yang dikaitkan dengan punca itu hilang selamanya.

Apabila anda menutup simptom dengan bantuan ubat, anda tidak menangani sebab-sebab asas gangguan yang menghalang anda daripada mencapai rawatan yang berjaya untuk gangguan kecemasan. Penghidap gangguan keresahan yang memilih ubat biasanya akan kekal menggunakan ubat untuk jangka masa panjang, mengakibatkan sejenis kesan yo-yo untuk meneruskan dan mematikan ubat berulang kali tanpa menyelesaikan masalah sekali dan untuk semua. Sehingga punca kebimbangan itu ditangani, simptom akan kekal menghalang penghidap daripada kembali ke kehidupan yang pernah mereka cintai.

Berdasarkan penyelidikan yang meluas didapati bahawa rawatan yang paling berkesan untuk gangguan kecemasan adalah gabungan bentuk arahan bantuan diri yang betul dengan bantuan ahli terapi bertauliah yang pakar dalam menangani pemulihan kebimbangan. Seorang jurulatih, kaunselor, ahli terapi, atau ahli psikologi yang telah berjaya mengatasi kebimbangan dalam kehidupan mereka sendiri dan telah bebas daripada ubat selama sekurang-kurangnya 3 tahun adalah pilihan yang baik apabila memilih ahli terapi yang betul untuk mendapatkan bantuan dalam merawat gangguan kecemasan. Ahli terapi yang sedang mengambil ubat untuk merawat kebimbangan mereka sendiri telah terbukti bukan sumber yang baik untuk bantuan kecemasan. Kajian telah menunjukkan bahawa mereka yang bekerja dengan ahli terapi yang telah mengatasi gangguan kecemasan mereka sendiri cenderung menjadi yang terbaik dalam membantu orang lain dalam menangani bentuk unik mereka sendiri gangguan ini. Mereka yang masih menggunakan ubat anti-kecemasan boleh menyebabkan orang ramai tertanya-tanya sejauh manakah ahli terapi ini boleh membantu jika mereka tidak dapat mengatasi gangguan kecemasan mereka sendiri.

Walaupun dakwaan ini mengganggu sesetengah profesional kesihatan mental, pengalaman kami telah menunjukkan bahawa dakwaan ini lazimnya terbukti benar. Ramai yang sebelum ini telah mendapatkan bantuan salah seorang profesional ini untuk rawatan gangguan kecemasan telah mendapati bahawa keadaan mereka kekal atau dalam kes yang paling teruk sebenarnya menjadi lebih teruk walaupun selepas rawatan. Gangguan kebimbangan boleh diubati tetapi anda perlu mempunyai maklumat yang betul serta tahap sokongan yang betul untuk membantu anda menamatkan gangguan kebimbangan anda sekali dan untuk semua.
Gangguan kebimbangan boleh dikelaskan dalam salah satu daripada dua kategori. Penderitaan paling kerap terdedah kepada kebimbangan keadaan atau kebimbangan kronik, kedua-duanya boleh diubati jika dirawat dengan betul.

Kebimbangan Keadaan:
Bentuk gangguan kebimbangan ini biasanya dicirikan oleh simptom yang disebabkan oleh peristiwa tekanan akut, keadaannya atau juga emosi. Contoh yang boleh menyebabkan bentuk kebimbangan ini boleh termasuk, tetapi tidak terhad kepada, kesukaran perhubungan, cabaran kerjaya, penyakit, kematian orang tersayang atau tekanan pendidikan boleh mewujudkan tahap kebimbangan yang berterusan. Memandangkan penumpukan tekanan biasanya datang sebelum keadaan kebimbangan, kebanyakan jenis keadaan tekanan awal boleh diklasifikasikan dalam kategori ini. Sebaik sahaja peristiwa yang mendorong tekanan, keadaan atau emosi berlalu, penggunaan bahan bantu diri yang betul, rehat dan masa akan membantu penghidap menyelesaikan masalah kebimbangan mereka sendiri.

Kebimbangan Kronik: Kebimbangan
jenis ini biasanya dicirikan oleh gejala yang akan muncul dan kemudian hilang dalam tempoh masa yang panjang yang boleh berkisar antara beberapa bulan hingga setahun atau lebih lama. Contohnya boleh termasuk seseorang yang mempunyai simptom yang datang dan pergi pada pelbagai peringkat kehidupan mereka, simptom itu lazimnya akan kekal sebagai latar belakang yang berterusan dalam kehidupan mereka, dan penderitaan ini lazimnya akan mengambil ubat sepanjang hayat mereka melainkan mereka mendapat bentuk rawatan yang betul untuk gangguan kecemasan. Kebimbangan kronik juga datang dengan satu bentuk ketakutan yang mendalam. Ramai yang mengalami kebimbangan akan menjalani kehidupan dalam ketakutan bahawa gejala penyakit mereka akan dapat dilihat oleh orang lain. Episod kebimbangan boleh berlangsung di mana-mana dari beberapa minggu hingga bertahun-tahun, manakala sesetengahnya mungkin menghadapi gejala sepanjang hayat mereka. Mereka yang dibelenggu oleh gejala untuk jangka masa yang panjang juga boleh dirujuk sebagai kebimbangan yang berakar umbi.

Leave a Comment