Adakah Kebimbangan Menghancurkan Anda? Ketahui Cara Menamatkan Kebimbangan dan Serangan Panik Selamanya!

Adakah Kebimbangan Menghancurkan Anda? Ketahui Cara Menamatkan Kebimbangan dan Serangan Panik Selamanya!

Kebimbangan adalah buruk, tanda kelemahan. Oleh itu, saya perlu mengelakkan perubahan dan ketidakpastian. Kebimbangan bukanlah gangguan psikologi, ia adalah gangguan perubatan. Dalam erti kata lain, kebimbangan bukanlah penyakit mental; semua simptom yang anda alami semasa serangan panik – jantung yang berdebar-debar, mulut kering, fikiran yang anda tidak boleh hentikan — timbul kerana badan anda menjadi terlalu laju. Kebimbangan adalah emosi yang menghantar fikiran kita ke masa depan. Lagipun, tiada siapa yang bimbang tentang masa lalu, bukan?

Kebimbangan adalah fakta kehidupan. Satu-satunya orang yang tidak mempunyai kebimbangan adalah orang mati. Kebimbangan mungkin yang paling asas dari semua emosi. Ia bukan sahaja dialami oleh semua manusia, tetapi tindak balas kebimbangan telah ditemui dalam semua spesies haiwan sehingga ke slug laut. Kebimbangan adalah reaksi normal terhadap tekanan. Ia membantu seseorang menangani situasi tegang di pejabat, belajar lebih tekun untuk peperiksaan, terus fokus pada ucapan penting.

Kebimbangan adalah perasaan subjektif tentang kebimbangan, kebimbangan, ketakutan dan kesusahan. Selalunya adalah perkara biasa untuk mempunyai sensasi ini sekali-sekala, dan oleh itu adalah penting untuk membezakan antara tahap kebimbangan biasa dan tahap kebimbangan yang tidak sihat atau patologi. Kebimbangan ialah keadaan mood umum yang berlaku tanpa rangsangan pencetus yang boleh dikenal pasti. Oleh itu, ia dibezakan daripada ketakutan, yang berlaku dengan kehadiran ancaman yang diperhatikan. Kebimbangan adalah perasaan takut dan khuatir yang tidak menyenangkan. Biasanya kebimbangan boleh berguna, membantu kita mengelakkan situasi berbahaya, membuat kita berwaspada dan memberi kita motivasi untuk menangani masalah.

Kebimbangan adalah corak tabiat lama yang badan saya bertindak balas. Saya akan mengubah tabiat lama ini dengan tenang dan baik. Kebimbangan adalah tindak balas semula jadi manusia dan secara sederhana sebenarnya boleh membantu. Apabila berhadapan dengan tarikh akhir yang semakin hampir untuk kertas kerja, bersiap sedia untuk peperiksaan, atau menjangkakan acara sukan yang akan datang, kebimbangan boleh mendorong anda untuk menyediakan diri dengan lebih baik, mendorong anda untuk menyelesaikan tugasan tepat pada masanya, mengatasi ketakutan dan melaksanakan tugasan pada kemuncaknya. prestasi. Kebimbangan tidak berbahaya. Walaupun kebimbangan mungkin berasa tidak selesa, ia tidak berbahaya atau berbahaya kepada anda.

Kebimbangan adalah fenomena kognitif dan biasanya diukur dengan instrumen soal selidik. Soal selidik ini kadangkala disertakan dengan langkah fisiologi yang dikaitkan dengan peningkatan rangsangan/kebimbangan (cth, kadar denyutan jantung, tekanan darah, konduktans kulit, ketegangan otot). Kebimbangan ialah perasaan bimbang, khuatir, takut dan/atau panik sebagai tindak balas kepada situasi yang kelihatan membebankan, mengancam, tidak selamat atau tidak selesa. Anda mungkin mengalami kebimbangan sebagai kebimbangan yang teruk sebelum peperiksaan akhir, kegelisahan yang dirasai sebelum membuat pembentangan, atau kewaspadaan yang meningkat apabila anda percaya anda berada dalam bahaya. Kebimbangan digambarkan sebagai keadaan yang lebih psikologi, berpanjangan oleh proses pemikiran yang mengekalkan keadaan itu. Kebimbangan boleh menyebabkan fobia seperti Agoraphobia yang merupakan keadaan yang berkembang daripada perkembangan “logik” untuk mengelakkan pemeliharaan diri.

Kebimbangan adalah satu keadaan yang berbeza-beza antara penghidap dengan penghidap. Kebimbangan kadang-kadang dipanggil “gangguan tersembunyi” kerana orang sering malu untuk mengakui bahawa mereka mempunyainya dan oleh itu mereka tidak memberitahu sesiapa mengenainya sehingga ia menjadi luar biasa. Hakikatnya ialah kebimbangan sangat boleh dirawat. Kebimbangan adalah perasaan gementar, bimbang, takut, atau bimbang. Sesetengah ketakutan dan kebimbangan adalah wajar, seperti bimbang tentang orang yang disayangi atau menjangkakan untuk mengambil kuiz, ujian atau peperiksaan lain.

Kebimbangan adalah emosi manusia biasa yang setiap orang alami pada masa-masa tertentu. Ramai orang berasa cemas, atau gementar, apabila menghadapi masalah di tempat kerja, sebelum mengambil ujian, atau membuat keputusan penting. Kebimbangan dicipta oleh pemikiran atau jangkaan seseorang tentang apa yang mungkin berlaku. Ubat untuk menangani aspek kognitif atau mental kebimbangan ujian ialah penstrukturan semula kognitif. Kebimbangan adalah penyakit biasa dalam masyarakat kita. Walau bagaimanapun, ubat-ubatan yang tersedia untuk merawat kebimbangan ringan hingga sederhana, terutamanya benzodiazepin, adalah bermasalah kerana ia boleh menyebabkan kecederaan, menghasilkan kesan sampingan, dan mewujudkan pergantungan.

Kebimbangan adalah masalah yang lebih besar dalam komuniti kita daripada yang difikirkan oleh ramai orang. Idea bahawa orang ramai ‘hanya mengalami hari yang teruk’ – hari demi hari – nampaknya sudah sebati. Kebimbangan ialah perasaan takut yang tidak selesa atau bencana yang akan berlaku dan merupakan tindak balas emosi biasa terhadap bahaya. Perkara yang membuat seseorang cemas mungkin tidak mewujudkan respons yang sama pada orang lain. Kebimbangan hanyalah ketegangan atau tekanan yang anda alami dengan kehadiran ancaman sebenar atau yang dijangkakan. Seseorang mungkin mengalami kebimbangan gred rendah sepanjang masa dan seseorang mungkin dikenali sebagai “kutil bimbang.”.

Leave a Comment