3 Cara Berkesan untuk Mengurangkan Kebimbangan

Dunia kita yang tertekan dan pantas mendapati begitu ramai orang bergelut dengan perasaan kebimbangan sebenar.
Tetapi kita tidak perlu menjadi mangsa kecemasan. Ada perkara yang boleh kita lakukan untuk menghentikannya.

Gangguan Kebimbangan Pertolongan Sendiri
Mungkin perkara pertama yang perlu disedari tentang kebimbangan ialah ia tidak unik untuk anda. Jika anda berasa cemas, anda tidak bersendirian.
Penyelidikan yang diterbitkan oleh Persatuan Psikiatri Amerika telah mendapati bahawa sepenuhnya 46% daripada semua orang yang tinggal di Amerika Utara akan mengalami masalah psikologi seperti gangguan kecemasan pada satu ketika.
Di UK juga, gangguan kecemasan dan serangan panik adalah isu yang paling biasa yang dibawa kepada doktor dan ahli terapi.

Kebimbangan Kesihatan Mental
Sangat berleluasa adalah kebimbangan yang saya telah menumpukan dua bab keseluruhan untuknya dan rawatannya dalam buku terbaru saya ‘The Chi of Change’. Ringkasnya, kebimbangan adalah bentuk kesukaran emosi dan mental yang paling kerap ada. Tidak pernah sebelum ini kita tergesa-gesa, tertekan, cemas ini.
Walaupun beberapa ukuran kebimbangan hanyalah sebahagian daripada kehidupan, kebimbangan yang berlebihan atau melampau boleh menghalang kita sepenuhnya, menghalang kita daripada mencapai potensi kita dan menjalani kehidupan kita sepenuhnya.
Berikut ialah tiga strategi mudah yang boleh membantu anda memahami dan menguruskan kebimbangan anda.

1. Merangkulnya
Menjadi cemas tentang menjadi cemas hanya membawa kita pada lingkaran emosi negatif yang menurun. Fahami bahawa perasaan tidak selesa yang memberitahu anda bahawa anda berasa sangat cemas tidak akan membunuh anda. Sebenarnya tidak perlu takut dengan mereka.
Apabila anda merasakan tanda-tanda kebimbangan datang — kadar denyutan jantung meningkat, pernafasan cetek, otot tegang — berhenti sahaja dan perhatikan perasaan anda. Perhatikan setiap sensasi kecil. Lakukan yang terbaik untuk menjadi pemerhati.
Bagaimana anda bernafas dan menahan nafas anda? Bagaimana perasaan otot di bahu dan lengan anda? Apa yang berlaku dengan punggung dan postur anda? Apa yang anda lakukan dengan tangan anda?

Perhatikan dan rasai semua perkara ini dan biarkan diri anda menerimanya. Berada pada masa ini. Membenarkan diri anda berehat, dan kemudian melampaui perasaan menakutkan itu adalah kunci sebenar untuk menakluki mereka.

Emosi adalah jangka pendek jika kita membenarkan mereka meluahkan, tetapi kerana ia menakutkan kita kecenderungan kita adalah untuk cuba menafikan dan menindas mereka. Apabila kita duduk dengan emosi kita dan membenarkannya untuk diluahkan, maka kebimbangan itu secara automatik akan berjalan dan meletihkan sendiri. Tidak lama lagi anda akan perasan diri anda berasa lebih tenang dan agak lebih santai, walaupun anda berasa agak letih.

Semakin banyak anda berlatih, maka semakin sedikit anda akan ketakutan. Dan semakin kurang ia menakutkan anda, semakin kurang cemas anda.
Untuk melepaskan tenaga emosi yang terbina dengan cepat, strategi yang berguna adalah dengan cepat beralih kepada sesuatu yang fizikal pada tanda pertama. Lompat, tumbuk udara atau bantal, lari di tempat. Pembebasan segera tenaga fizikal akan mempercepatkan proses pengosongan emosi.

2. Berlari untuk itu
Bersenam adalah salah satu perkara terbaik yang boleh anda lakukan untuk melegakan kebimbangan yang cepat. Ia tidak selalu mungkin untuk meninggalkan segala-galanya dan pergi berjoging apabila tekanan tinggi. Tetapi ia adalah cara yang penting dan bebas dadah untuk menguruskan tekanan yang membina kebimbangan. Senaman meningkatkan tahap endorphin, meningkatkan metabolisme, menyokong peredaran dan tenaga, dan telah terbukti menurunkan tahap kebimbangan.

Senaman juga membolehkan anda berhubung dengan sensasi badan — degupan jantung yang meningkat, pernafasan, suhu badan — semua perkara yang mengiringi kebimbangan dan serangan panik. Dengan berbuat demikian, ia boleh menghilangkan kepekaan dan mengubah respons anda terhadap sensasi ini, menjadikannya jauh lebih menakutkan apabila ia berlaku.

Kebimbangan dan Serangan Panik Penyelidik Bantuan Sendiri
dari Universiti Persekutuan Rio de Janeiro menerbitkan satu kajian pada tahun 2013 yang menunjukkan senaman sebagai cara yang sangat berkesan bukan sahaja untuk mengurangkan kebimbangan, tetapi juga untuk mencegah kebimbangan dan serangan panik pada masa hadapan. Dan terdapat banyak penyelidikan antarabangsa yang menyokongnya.
Ingat bahawa senaman mempunyai kesan psikologi yang paling besar apabila ia dilihat sebagai menyeronokkan. Pilih satu bentuk senaman yang menarik minat anda. Berjalan pantas, berlari, berenang, berbasikal ke tempat kerja, mengambil bahagian dalam sukan berpasukan atau pergi ke gim ialah beberapa cara orang di seluruh dunia menikmati bersenam setiap hari. Pergi dengan rakan-rakan, atau bawa pemain MP3 anda, dan jadikan ia sesuatu yang anda sangat nantikan.
Tidak ada keraguan sama sekali: Bersenam mengurangkan kebimbangan.

3. Sembuh — Perubatan Alternatif Kebimbangan
Jika anda bangun esok tanpa kebimbangan, apakah yang berbeza dalam hidup anda? Jawab soalan ini dan anda mungkin hanya melihat kawasan yang memerlukan kerja dalaman.
Selalunya kita bimbang tentang sesuatu yang khusus, seperti bercakap di khalayak ramai atau melawat hospital, tetapi dalam situasi lain (menjalankan kerja yang kita tahu kita berkesan, sebagai contoh) kita baik-baik saja. Pada masa lain kita mungkin cemas tanpa sebab. Ini kerana pada suatu ketika dahulu kita telah mengaitkan situasi atau sensasi tertentu dengan perasaan kebimbangan, dan ini telah menjadi apa yang dikenali sebagai ‘tindak balas terkondisi’, sesuatu yang boleh dicetuskan secara automatik tanpa atau minda sedar walaupun sedar. daripadanya.

Luangkan masa untuk melakukan beberapa kerja penyembuhan pada corak kebimbangan unik anda sendiri. Terlalu kerap kebimbangan itu sendiri dianggap sebagai masalah. Namun pada hakikatnya, emosi cemas dan takut kita bukanlah isu sebenar. Kebimbangan mengalir dari minda separa sedar yang cuba menyampaikan sesuatu yang penting kepada anda. Terdapat banyak cara untuk memahami dan menyembuhkan emosi ini, dan saya percaya hipnosis adalah yang paling utama di antaranya.

Hipnoterapi ialah kaedah yang lembut namun berkuasa untuk mengurangkan kebimbangan dengan berkesan, dengan kajian menunjukkan manfaat hipnoterapi mempunyai keberkesanan yang sama dengan diazepam — ubat yang biasanya ditetapkan untuk merawat kebimbangan akut.
Terapi terbaik akan mendedahkan asal-usul kebimbangan anda dan akan membantu anda meneutralkan dan menyelesaikannya. Ia juga boleh membantu anda menguruskan tekanan dan kebimbangan yang mungkin berlaku pada masa hadapan dengan lebih baik. Bagi kebanyakan orang, pemulihan seperti ini boleh berlaku hanya dalam beberapa lawatan dengan pakar hipnotis berpengalaman.

Leave a Comment